Milan Kujundžić, ministar zdravstva (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)
Milan Kujundžić, ministar zdravstva (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Časni sud HLK-a u kolovozu 2018. zaprimio je zahtjeve za pokretanje disciplinskih postupaka u vezi s izjavama danim u javnosti putem medija o okolnostima smrti Mattea Ružića iz Zaprešića. Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju ocijenilo je da su zahtjevi protiv prof. dr. sc Milana Kujundžića i dr. sc. Bože Petrova opravdani.


Priopćenje Hrvatske liječničke komore prenosimo u cijelosti. 

Vezani članci Nikola Grmoja (Dnevnik.hr) Grmoja: ''To je za rubriku vjerovali ili ne! Kujundžić više ne smije biti ministar zdravstva'' Božo Petrov (Borna Filic/PIXSELL) Božo Petrov odgovorio na ministrove prozivke: ''Kujundžić nije dobar ministar''

"Časni sud HLK u kolovozu 2018. zaprimio je zahtjeve za pokretanje disciplinskih postupaka u vezi s izjavama danim u javnosti putem medija o okolnostima smrti Mattea Ružića iz Zaprešića te je navedene zahtjeve proslijedio Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju HLK na prethodni postupak.

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK nakon provedenog prethodnog postupaka donijelo je pozitivno mišljenje, odnosno zauzelo je stav da je zahtjev doc. dr. sc. Željka Jovanovića za pokretanjem disciplinskog postupka protiv prof. dr. sc. Milana Kujundžića opravdan.

U odnosu na zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka kojeg je Ministarstvo zdravstva podnijelo protiv dr. sc. Bože Petrova, Povjerenstvo je također zauzelo stav da je zahtjev opravdan.

Mišljenja Povjerenstva dostavit će se Časnom sudu HLK na daljnji postupak. Časni sud HLK svojom odlukom zahtjev podnositelja, između ostalog, može odbiti, liječnika može osloboditi odgovornosti ili ga proglasiti odgovornim.

U slučaju proglašavanja odgovornim, liječniku se može izreći neka od disciplinskih mjera koje su propisane Pravilnikom o disciplinskom postupku HLK.

Protiv odluke Časnog suda HLK moguće je podnijeti žalbu Visokom Časnom sudu HLK."