Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je financirao put?

Andrej Plenković o putu u Helsinki: "Ništa više neću dostaviti Povjerenstvu, sve smo im nacrtali"

Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković čestitao je Dubravki Šuici na mjestu potpredsjednice EK-a za demografiju i demokraciju.

"Ovo je veliki uspjeh nakon samo šest godina članstva u EU-u", kazao je premijer na konferenciji za medije i dodao kako Hrvatska može biti ponosna i na bivšu ministricu vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe. 

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Istaknuo je kako će Šuica unutar EK-a između ostalog biti zadužena i za Konferenciju o budućnosti Europe. 

Upitan kako je došlo do imenovanja Šuice na dosad nepostojeću funkciju, Plenković je rekao kako je tijekom razgovora procijenjeno što treba Europi te na koji način Hrvatska tome može dati dodanu vrijednost. 

"Ovaj portfelj rađen je u dogovoru s predsjednicom EK-a", kazao je premijer. 

O ulasku u Schengen

Novinari su premijera pitali kako komentira najave iz Slovenije da će Hrvatsku blokirati na putu u Schengen ako ne prizna arbitražni sporazum.

"Obećali smo iskoristiti ovu godinu kako bismo ispunili sve kriterije za Schengen i to će se dogoditi. Što se tiče Slovenije, naš je stav kristalno jasan. Slovenija nam je susjed, uvijek ćemo biti jedni uz druge. Sva otvorena pitanja su rezidualna i nastala su raspadom bivše SFRJ. Pozicija Hrvatske je jasna. Proces je bio kontaminiran. Ne može se pozivati Hrvatsku na vladavinu prava, a došlo je do dogovora slovenskog suca i slovenske predstavnice. Sloveniji predlažemo da razgovaramo bilateralno i razumno riješimo problem", rekao je.

Plenković nije mogao izbjeći pitanja o odnosima sa SDSS-om. Nije želio nagađati što će Pupovac reći na za sutra najavljenoj konferenciji. 

"Ne mogu ulaziti u to što će Pupovac reći. Poruka mržnje koja je jučer osvanula u Pupovčevu rodnom selu na najbolji način razotkriva one koji ih pišu. Odbacujem tvrdnje o usporedbi Hrvatske s NDH. U Vladi nema nikoga tko bi pridonosio klimi nesnošljivosti, kao ni u HDZ-u, a ako ih ima, sigurno nisu relevantni", rekao je premijer. 

"Milanović ima kompleks poraza"

Komentirao je i izjavu Zorana Milanovića, koji je Plenkovića prozvao karijeristom. 

"Laž je da sam ja ikada trebao ići u SDP. Za razliku od Milanovića, imao sam karijeru prije nego što sam se politički aktivirao. On ima kompleks poraza na izborima 2016.", rekao je.

O pisanjima Nacionala kako bi se Bandić mogao kandidirati na predsjedničkim izborima kazao je: "Ja uopće ne znam je li to istina. Komentirat ću to kad razgovaram s Bandićem, ako je to uopće istina."

O participaciji u školovanju

Na pitanje je li u redu da roditelji u pojedinim školama plaćaju participaciju za obrazovanje svoje djece, premijer je kazao kako se u medijima oko početka škole stvorilo negativno ozračje. 

"Spriječili smo mogući štrajk učitelja, a obrazovnu reformu provodimo nakon što smo postigli konsenzus različitih ideoloških strana. Reforma mora biti uključiva, a sve što uočimo da može biti bolje ćemo popravljati", rekao je. 

O zabrani ulaska delegacije srpske vojske u Hrvatsku kazao je kako je taj problem riješen.

"Postoji kultura komunikacije. Mislite li da bi članovi ove vojske na takav način otišli u Beograd s takvom provokacijom?" komentirao je premijer.

O najavljenoj povišici od 7 posto za sindikate u zdravstvu, premijer je kako je ga ministar Kujundžić mora obavijestiti što je dogovoreno na sastancima sa sindikatima u zdravstvu.

"Jako je teško, svi misle da su posebni. Svi hoće više i ja to razumijem", rekao je Plenković. 

"U Helsinki sam išao kao premijer"

O dokumentaciji koja nije dostavljena Povjerenstvu, vezano za put u Helsinki, premijer je rekao kako je on kao predsjednik Vlade putovao u Helsinski na susret s finskim premijerom koji nema veze s Europskom pučkom strankom. 

"Nakon službenog susreta uslijedio je sastanak EPP-a na kojem sam ja govorio kao premijer, i to u dijelu u kojem su govorili i Juncker, Merkel i ostali", kazao je Plenković. 

Kazao je da su Povjerenstvu sve detaljno objasnili i nacrtali.

"Nema ništa čudno u tom putu. Svaki put kad idem u Hrvatsku, ja imam putni nalog na kojem je iznos 0 kuna. Nikad nisam uzeo dnevnicu za putovanja u Hrvatsku", rekao je i dodao da oporba zloupotrebljava Povjerenstvo.

"Ništa više neću dostaviti Povjerenstvu, sve smo im nacrtali. Nećemo popustiti", rekao je. 

Upitan u kojoj je fazi natječaj za izbor novih borbenih aviona te zašto nam se sada odjednom više ne žuri, premijer je kazao kako se sve provodi zakonito i transparentno.

"Ne znam kada će se završiti proces, ali nema nikakvog favoriziranja", zaključio je Plenković. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene