Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bolja potpora"

Hrvatskim poljoprivrednicima manje novca nakon Brexita

Povjerenik EK za poljoprivredu u Hrvatskom saboru (Video: Vijesti Nove TV)
Povjerenik EK za poljoprivredu u Hrvatskom saboru (Video: Vijesti Nove TV) Vijesti Nove TV
Aktualno Galerija +0 Povjerenik EK za poljoprivredu u Hrvatskom saboru (Video: Vijesti Nove TV) Galerija 1/1 >>
Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) jedina je koja vodi brigu o ruralnim područjima, poljoprivreda nam je važna zbog klimatskih promjena, očuvanja okoliša, ali i sigurnosti, poručio je u četvrtak povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije (EK) Phil Hogan.

Phil Hogan je prisustvovao međuparlamentarnoj konferenciji “Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ koja se održava u Hrvatskom saboru. “Želimo modernizirati politiku unutar zajedničkog okvira, želimo imati sustav distribuiranja kako bi se osiguralo više poslova u ruralnim područjima, dalo više potpore mladim poljoprivrednicima", rekao je Hogan.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

Naglasio je kako je važno “dizajnirati” politiku koja će biti bliska narodu, stvarnosti i specifičnostima poljoprivrede u različitim državama članicama Europske unije. “Važno je razgovarati s poljoprivrednicima da se vidi kako razmišljaju o budućnosti i sadašnjosti”, rekao je povjerenik i naglasio kako nacionalni parlamenti trebaju igrati važnu ulogu kako bi politika bila uspješna.

"Ljudi traže rezultate i žele vidjeti dodanu vrijednost EU, nešto što nacionalni parlamenti ne mogu sami postići. Vidljivo je jaka potpora javnosti za tu politiku u svrhu osiguranja hrane, ali postoji i široki dogovor da treba više učiniti kako bi se postigli ciljevi vezano za klimu, osiguravanje poslova u ruralnim predjelima", istaknuo je.

Zbog Brexita 12 milijardi eura manje

Poljoprivreda, podsjetio je, ima važnu ulogu u klimatskim promjenama i očuvanju tla, jako je važno očuvati zdravlje i sigurnost te prirodne resurse. "Smatram da su nacionalni parlamenti važni čimbenici u tom procesu", rekao je povjerenik, napominjući da dobra poljoprivreda ovisi o dobrom okolišu i obrnuto. "Ne znam niti jedan drugi sektor koji se time bavi, dugujemo im bolju potporu kako bi obavili svoj posao", rekao je Hogan. Govoreći o novom programu Zajedničke poljoprivredne politike, naglasio je da zbog izlaska Velike Britanije iz EU, europski proračun ostaje bez 12 milijardi eura.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je da Hrvatska podržava napore EU vezane uz ZPP, ali želi da omotnica za poljoprivredu u idućem programskom razdoblju ostane na istoj razini. "Razumijem sve potrebe i izazove pred Unijom, ali smatram da ne bi trebala patiti najjača zajednička politika, a to je poljoprivredna", rekao je ministar dodavši da smo upravo zbog takve politike i potpore koje EU daje svojim poljoprivrednicima ostali konkurentni.

"Bez obzira na Brexit i sve ostale izazove, to je nešto što mora biti unisono razmišljanje svih država članica, nadam se da ćemo u pregovorima iznaći mogućnost da se to dogodi", rekao je Tolušić.

Pet godina članstva u EU donijelo više novca poljoprivrednicima

Naglasio je kako je petogodišnje članstvo u EU donijelo više novca hrvatskim poljoprivrednicima. Oni mogu biti zadovoljni, iako situacija može biti i bolja, kaže ministar i 'priznaje' da smo bolje mogli povlačiti novac iz EU fondova.

Ističe i kako smo u pet godina godina dobili puno kompliciraniji sustav, puno više administriranja, pa je nužno pojednostaviti ga. Naglasio je i kako "sva ograničenja koja radi ili će raditi država članica, pa i Hrvatska, mora biti dobrovoljni izbor". ZPP okvir je u kojem želimo provoditi učinkovitu hrvatsku poljoprivrednu politiku s posebnim fokusom na OPG, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Pet godina članstva u Uniji donijelo je korist za oko 164 tisuće OPG-ova i kroz potpore i kroz sredstva za ruralni razvoj. Rezultat je da su njihovi proizvodi prepoznati u Uniji, ocijenio je Jandroković, navodeći da Hrvatska ima 19 registriranih proizvoda, 8 u postupku registracije, a još 10 će uskoro u postupak.

"Sve je to postignuto i stoga jer je oko trećine trenutačnog europskog proračuna posvećeno upravo ZPP-u i ruralnom razvoju, pa su rasprave o njezinoj budućnosti za nas važne", rekao je predsjednik Sabora.

"Hrvatska od svog članstva prvi put sudjeluje u pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru koji se značajno mijenja. Za nas je stoga važno zadržati ista sredstva za kohezijsku i poljoprivrednu politiku – radi daljnjeg osnaživanja našeg gospodarstva i približavanja u tom segmentu drugim državama članicama", poručio je Jandroković. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene