Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužba za genocid

Povijesna presuda uživo na Novoj TV i Dnevnik.hr

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gledatelji Nove TV i posjetitelji Dnevnik.hr-a uživo će moći pratiti izricanje presude u tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, a u programu uživo najnovije informacije donosit će nam Ivana Petrović iz Haaga, Marija Miholjek i Mislav Bago iz Zagreba te Andrija Jarak iz Beograda.

Nova stranica hrvatske povijesti bit će ispisana u utorak ujutro. Tada će Međunarodni sud pravde u Haagu presuditi u tužbi za genocid koju je Hrvatska uložila protiv Srbije. Izricanje presude, prve komentare i reakcije gledatelji Nove TV i posjetitelji Dnevnik.hr-a moći će pratiti uživo u utorak od 10:00, u specijalnoj emisiji Presuda za genocid.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

U studiju informativnog programa Nove TV očekuje nas Marija Miholjek, a uživo iz Haaga izvještavat će urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović. Mislav Bago izvještavat će s Markovog trga, a Andrija Jarak uključivat će se u program uživo iz Beograda.

Sud donio presudu u slučaju tužbi za genocid između Hrvatske i Srbije

'Ova presuda je važna za Hrvatsku jer je s njom pao, i pravno, mit o građanskom ratu'

Presuda je konačna i obvezujuća, te nema prava žalbe na nju. Ivana Petrović za Dnevnik Nove TV komentirala je njezinu veliku važnost. 'Prije svega, rasvijetlit će neke činjenice kojima se dosad politički nerijetko manipuliralo, a jednako tako, vrlo je bitna jedna stvar - Hrvatska je na dobitku s ovom presudom, kakva god ona bila, po osnovi same tužbe. Jer u trenutku kad se 2008. godine Međunarodni sud proglasio nadležnim za sudovanje Hrvatske protiv Srbije za genocid, u tom trenutku je pao stvarno i pravno mit o građanskom ratu. To je sud koji je zadužen samo za sporove među državama i da je on procijenio da je 1991. godine u Hrvatskoj bio građanski rat, on se ne bi proglasio nadležnim za to sudovanje. Druga stvar, s kojom se također u svrhu političke relativizacije cijele ove priče ovih godina govorilo je status tužbi. To jesu dva odvojena pravna akta, ali stvarna tužba je samo jedna - tužba Hrvatske protiv Srbije za koju se sud proglasio nadležnim, a srbijanska protutužba je jedan normalan legitiman pravni mehanizam na koji svaka zemlja koja je tužena pred Međunarodnim sudom, nakon što on proglasi nadležnost, ima potpuno pravo', rekla je Ivana Petrović.

Specijalnu emisiju Presuda za genocid ne propustite u utorak od 10:00 na Novoj TV i Dnevnik.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene