Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''POKRENI KOTAČ ZNANJA''

Sve više romske djece ostaje u školama, a raste i broj studenata: ''Do 2030. imat ćemo novu obrazovanu elitu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve više romske djece ostaje u školskom sustavu te se u pet godina broj romskih studenata povećao tri puta, istaknuto je u petak u povodu završetka prve faze projekta "Uključivanje Roma - Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine".

"Izuzetno sam zadovoljan provedbom projekta koji traje tri i pol godine. Posjetili smo cijelu Hrvatsku i intenzivno razgovarali s roditeljima, djecom i svim dionicima koji donose ključne odluke kada je u pitanju najmarginaliziranija skupina hrvatskog društva - Romi", istaknuo je ravnatelj Vladina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

Ured je projekt provodio od ožujka 2019. i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a dio aktivnosti bio je usmjeren promociji predškolskog obrazovanja, prevenciji odljeva djece iz srednjoškolskog obrazovanja te osvještavanju javnosti o položaju žena, djece i mladih Roma.

Tahiri je iznio kako je prema istraživanju provedenom 2017., prije početka projekta "Pokreni kotač znanja", tek svako treće romsko dijete pohađalo dječji vrtić, a broj romskih studenata kretao se između 20 i 25.

Pročitajte i ovo Kuća ljudskih prava objavila najnoviji izvještaj IZVJEŠTAJ ZA 2021. Objavljen dokument od kojega bi Andreja Plenkovića mogla zaboljeti glava

Danas su brojevi znatno viši, dodao je, te se broj romskih studenata u akademskoj godini 2021./2022. podigao na 60 do 65 studenata bez stipendija koje daju jedinice lokalne samouprave.

"Imamo daljnje projekte koji će se, između ostalog, odnositi i na ovu najmarginaliziraniju skupinu u Hrvatskoj i gdje ćemo, nadam se, do 2030. imati jednu obrazovanu romsku elitu koja će moći na adekvatan način odgovarati svojim izazovima", poručio je Tahiri.

Predsjednica Saveza Roma u RH "Kali Sara" Suzana Krčmar istaknula je kako je projekt uspješan prvenstveno zato što je u njega uključena romska zajednica.

Pročitajte i ovo Kuća ljudskih prava objavila najnoviji izvještaj IZVJEŠTAJ ZA 2021. Objavljen dokument od kojega bi Andreja Plenkovića mogla zaboljeti glava

"Imamo povratne informacije s terena - javljaju se mali školarci koji govore kako bi opet htjeli imati takve edukacije i predavanja, a nisu to samo bila predavanja, nego i igra s tim mladim ljudima gdje su oni iskazali što bi i kako htjeli te što ih tišti", navela je.

Dodala je kako će Savez uvijek podržati projekte koji se tiču obrazovanja jer ih je potrebno što više.

"Edukacija, edukacija i bez edukacije ne ide. Zadovoljna sam jer svake godine imamo sve više i više upisanih na fakultete, dakle svijest mladih Roma se mijenja jer su shvatili da bez obrazovanja nema napretka", rekla je Krčmar.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene