Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda potvrdilo je danas optužnicu protiv bivšega hrvatskog veleposlanika u Libiji Jovana Vejnovića.


USKOK ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti jer je od 2006. do 2008. djelatnicima veleposlanstva i radnicima dviju hrvatskih tvrtaka nabavio više od pet tisuća litara alkohola, pijenje i prodaja kojega je strogo zabranjena u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Vezani članci USKOK nije tražio istražni zatvor za Posavca i Kovača USKOK objavio detalje akcije uhićenja u Međimurju: Otvorena istraga protiv tri osobe, evo za što se terete Čakovečki gradonačelnik zaplakao pred novinarima zbog prijetnji smrću - 1 Grbin grlio uplakanog gradonačelnika, a danas šuti. Međimurci uvjereni u nevinost Kovača i Posavca: "Ruku bih u vatru stavila za obojicu"

>> Veleposlanik Vejnović: Ovo je sve politička farsa

'Potvrđena je optužnica, to je jedino što zasad možemo reći', kazala je braniteljica optuženog diplomata Lina Budak. Dodala je da je sastavljen raspravni spis koji će biti dodijeljen u rad vijeću i tad će predsjednik sudskog vijeća zakazati raspravu. Vejnović je jučer rekao novinarima da je slučaj protiv njega počeo kao politička farsa, ali vjeruje da će završiti poštovanjem propisa pravne države. Njegova odvjetnica kazala je da dokaze koje su predali pokazuju da nema kaznenog djela i da je to bila uobičajena diplomatska praksa.

Vejnović je razriješen dužnosti veleposlanika 15. veljače odlukom donedavnog predsjednika Stjepana Mesića. Trenutačno je na godišnjem odmoru i kad se vrati na posao, po sili zakona bit će umirovljen, doznaje se u ministarstvu vanjskih poslova. (Hina)