Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati ne pitaju za cijenu

LIJEČNICI UPOZORAVAJU ''Ne gomilajte zalihe lijekova, to je potpuno besmisleno!''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad je o potrošnji lijekova riječ Hrvati kao da ne pitaju za cijenu! Skloni su pretjeranom uzimanju lijekova pa ni ne čudi što je svake godine sve veća potrošnja. Liječnici upozoravaju da je gomilanje zaliha lijekova u domovima nepotrebno. Lijekove treba uzimati tek kada liječnik propiše terapiju.

S receptom ili bez - kupnja lijekova je u porastu, a s time i potrošnja. "Definitivno možemo reći da je potrošnja lijekova u Hrvatskoj u porastu. Pogotovo u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme kada se pacijenti žele opskrbiti sa svojom kroničnom terapijom da im se ne dogodi da su tijekom praznika bez lijekova'', kaže Tena Tarade, mag.pharm, Gradske ljekarne Zagreb.

Pročitajte i ovo Uskršnja jaja - 4 Tradicionalno na stolu Jedemo ih manje, a plaćamo više: Uskrs bez njih teško da je moguć Slika nije dostupna POTROŠAČKA GROZNICA Koliko kanite potrošiti na božićne poklone? Dio građana već otkrio iznos i što im znači takva kupnja

Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove, Hrvati najviše troše lijekove za srce, živce i želudac. Ukupno je u 2015. na lijekove potrošeno više od 5 milijardi kuna.

2015. potrošili smo 2,68 posto više lijekova, nego godinu prije, te 5,2 posto više novca.

Liječnici upozoravaju kako građani lijekove troše i onda kada ne bi trebali. "One famozne kućne apoteke kada naši ljudi vole imati određene rezerve nekih lijekova. Samostalno mijenjanje ili uvođenje terapije je potpuno pogrešno. Spremanje zaliha određenog lijeka je besmisleno", kaže Milan Mazalin, obiteljski liječnik.

Liječnici upozoravaju - lijekove treba uzimati samo kada je to potrebno i uz nadzor liječnika koji terapiju i propisuje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene