Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitali smo stručnjaka

Žarište na dva kilometra: 'Prestrašno za tako slab potres'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 30 tisuća puta zatrese se tlo na svijetu u godini dana. Podrhtavanja su najčešće toliko slaba da ih i ne osjetimo. Ove ih je godine nekoliko bilo razornih, a na današnji dan prije tri godine u Kini je potres odnio 90 tisuća života.

Samo ove godine tri su jaka potresa odnijela tisuće života, od Novog Zelanda, Japana do Španjolske. Najizraženija seizmička aktivnost je u pacifičkom vatrenom krugu i u mediteransko-alpsko-himalajskom području. Najgore je bilo u Japanu gdje je potres izazvao cunami i odnio više od 20 tisuća života. Podrhtavanje tla u Španjolskoj nije bilo tako jako, ali su posljedice tragične.

Pročitajte i ovo Očaj i ljutnja u Turskoj - 5 6000 potresa Tursku pogodio novi snažan potres, nešto slabiji i u Rumunjskoj: "Tlo se trese svake 3-4 minute" Snježan Prevolnik - 1 Stručnjak za Dnevnik Nove TV Seizmolog objasnio je li serija potresa na Banovini razlog za brigu: "Ima perioda kad je seizmička aktivnost izraženija"

'Mi imamo puno jačih potresa, ali ovaj je bio jako plitak. Dubina žarišta je bila svega dva kilometra, zato je napravio velike štete. Vjerojatno u kombinaciji s načinima gradnje u tom području, nekakvim građevinskim normativima. Ne znam točno što je tamo bilo, ne znam kakve su građevine, ali prestrašno za tako slab potres', kaže seizmolog Ivica Sović.

Potresi su nepredvidivi

Do potresa dolazi zbog pomicanja tektonskih ploča. Kada se one dodirnu, oslobođena energija krene prema površini zemlje i uzrokuje podrhtavanje. Potrese nije moguće predvidjeti. Znanstvenici odbacuju najave kao što je bila ona Talijana Bendandija. On je predviđao da će potres na jučerašnji dan pogoditi Rim, a zatreslo se u Španjolskoj.

'To što je on prognozirao potres u Rimu, a dogodio se u isto vrijeme potres tako relativno male energije u Španjolskoj, to ne znači ništa. Španjolska je u seizmički aktivnom području, Rim je u seizmički aktivnom području, mi smo u seizmički aktivnom području. Velika je vjerojatnost da će se bilo gdje na području Mediterana dogoditi potres', ističe Sović.

Svaki dan se dogodi oko 50 potresa. Iako se čini da su podrhtavanja tla sve češća, znanstvenici tvrde kako to nije tako. Veći je broj mjernih uređaja u svijetu, a i globalne komunikacije učinile su svoje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene