Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogućnost cunamija

Prvo potres od 6, a zatim ih prodrmalo 7 po Richteru: "Trajao je gotovo dvije minute"

Potres u Indoneziji
Potres u Indoneziji Foto: EMSC
Snažan potres magnitude 7 pogodio je indonezijsku pokrajinu Sjeverni Sulawesi u srijedu, priopćila je državna agencija za geofiziku te dodala da nema potencijala za cunami. Pacifički centar ne slaže se s njihovom procjenom.

Jak potres s epicentrom u moru kod indonezijskog grada Tobelo prvo je procijenjen na 7,2, ali je EMSC procjenu smanjio na 7. Čini se da se dugo osjetio, neki kažu 30-ak sekundi, drugi i više. Još nema podataka o mogućim žrtvama.

"Trajao je gotovo dvije minute", javljaju očevici. 

Državna agencija za geofiziku izvijestila je kako nema potencijala za cunami. Pacifički centar za upozorenje na cunami međutim u svojem je biltenu upozorio na opasnost od cunamija unutar 300 kilometara od epicentra potresa.

Prije toga potres magnitude 6 po Richteru pogodio je u srijedu ujutro po lokalnom vremenu indonezijski otok Sulawesi, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Potres se dogodio na dubini od 145 kilometara, a zasad nema informacija o materijalnoj šteti. Točno 48 sati ranije zabilježen je pak potres magnitude 6,2 kod indonezijskog otoka Sumatre, koji se nalazi istočno od otoka Sulawesi.

Potresi su vrlo česti u Indoneziji, koja se nalazi u tzv. Pacifičkom vatrenom prstenu. U potresu koji se dogodio 21. studenog prošle godine na gusto naseljenom području pokrajine Zapadna Java, a bio je magnitude 5,6, poginule su 602 osobe.

Pročitajte i ovo Potres TUTNJAVA U HRVATSKOJ Zašto se nakon potresa nije odmah oglasio EMSC? Objavljeno zanimljivo objašnjenje

Pročitajte i ovo Potres u Indoneziji RAZORNA SNAGA Indoneziju pogodio snažan potres, treslo se sve do Australije: ''Činilo se da traje godinama''

Najsmrtonosniji potres koji je zabilježen u Indoneziji dogodio se 26. prosinca 2004. godine, a u njemu je poginulo više od 230.000 ljudi na području Indonezije, Šri Lanke, Indije i Tajlanda jer je podrhtavanje tla izazvalo stvaranje golemih valova koji su dosezali visinu od 30 metara. Taj je potres bio magnitude 9,1.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene