Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Polaganjem vijenca te paljenjem svijeća u dvorištu Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor odana je počast ubijenim i nestalim Vukovarcima koji su bili zatočeni u Veleprometu.


Kroz  logor je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila.

Vezani članci Ilustracija Kao 20-godišnjak rukama, nogama i kundakom tukao civile, šestorica usmrćena: Uhićen zbog ratnog zločina u Vukovaru Vukovarski vodotoranj - 2 Prestižno društvo: Vodotoranj u Vukovaru stao uz bok Eiffelovom tornju te velebnom Burj Khalifi iz Dubaija

Podno spomen ploče, vijenac su položili i svijeće zapalili bivši zatočenici logora u 'Veleprometu' Želimir Kuđerski, Miroslav Acić i Miroslav Košir.

>> VIDEO: Evo zašto je Vukovar pobjednik!

Predsjednik vukovarskog HDLSKL Zdravko Komšić je, u kratkom obraćanju sudionicima obilježavanja, pozvao državno odvjetništvo da procesuira sve oni koji su, kako je rekao, činili zločine u Vukovaru, ubijajući ljude i grad.

Komemorativnom skupu, pored velikog broja preživjelih logoraša te građana Vukovara nazočni su bili i članovi Fonda za humanitarno pravo i Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda.

Po riječima izvršne direktorice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, nedavni susret predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Borisa Tadića u Vukovaru ima pozitivni učinak na poslijeratnu pomirbu i 'vidi se koliko taj posjet ljudima u Srbiji olakšava da pitaju i priznaju da se nešto ovdje dogodilo'.

'Put koji je potreban Srbiji da se prizna što je u ime Srbije urađeno'

'Započet je jedan put koji je svima prijeko potreban. Potreban je žrtvama i obiteljima žrtava da vide da to drugi priznaju, potreban je u Srbiji da se prizna ono što je u ime Srbije urađeno', ocjenila je Kandić.

Zatočenike su u Velepromet počeli dovoditi još 16. rujna, kad je srpski agresor zauzeo gradsku četvrt Sajmište, u kojoj je i Velepromet. Od 18. do 20. studenoga u Veleprometu je, po podacima HDLSKL ubijeno i nestalo oko 700 zatočenika od kojih su imena mnogih još uvijek na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata. Logor je ukinut u ožujku 1992. godine dolaskom mirovnih snaga UN-a u Podunavlje.

Misu zadušnicu za ubijene i nestale zatočenike iz Veleprometa služio je u dvorištu te vukovarske tvrtke vinkovački župnik i dekan mons. Tadija Pranjić.

U jednom od hangara u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba tekstova i fotografija o stradanju Vukovara u Domovinskom ratu te povijesti toga grada.