Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezne prijave

Potražite stare račune, moglo bi vam se isplatiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U poreznim upravama gužve su iz dana u dan sve veće. Do drugoga ožujka traje predaje godišnjih prijava poreza na dohodak, no poreznici pozivaju građane da se požure, kako bi se izbjeglo višesatno čekanje u redovima. Evo na što obratiti pozornost i što sve može biti porezna olakšica.

Prije predaje porezne prijave nije loše prekopati po novčaniku. Sačuvani račun od stomatologa, liječničke pretrage ili preuređenja stana sada će dobro doći. Većina građana strpljivo čeka u redovima upravo zbog olakšica. Najčešće je to kupnja ili gradnja prvog stambenog prostora, troškovi zdravstvenih usluga, različiti oblici štednje poput premija životnog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, ali i dopunsko i privatno zdravstveno te neoporezivi dio plaće. Najveći mogući povrat je dvanaest tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi Ilustracija Porezni USKOK Žive u luksuznim stanovima u elitnim četvrtima, voze skupe aute, idu na putovanja: Na papiru nemaju ništa

'Taj povrat naravno ovisi o mnogo elemenata koje treba uzeti u obzir. Dakle visina dohotka, visina plaćenog predujma poreza tijekom godine, stope po kojima je predujam plaćen i tako dalje. Takvi porezni obveznici mogu si sami izračunati svoju poreznu obvezu ili povrat poreza', objašnjava Ksenija Cipek iz Porezne uprave RH.

Papiri će uskoro zatrpati Poreznu upravu, a očekuje se oko milijun i sto tisuća poreznih prijava. Građanima bi se ove godine moglo vratiti oko milijardu i 800 milijuna kuna, sto milijuna više nego lani. Igonirirati poreznu obvezu nije pametno. Kazne se kreću do pola milijuna kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene