Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi gastarbajteri

ČEKA SE GOSPA 'Pet dana hodam Imotskom krajinom i tražim 100 radnika, a našao sam ih jedva 30'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usprkos velikoj nezaposlenosti u Hrvatskoj i 5000 osoba bez posla u Imotskom, radnike za Njemačku baš i nije lako naći.

'Pet punih dana hodam po Imotskom, po Imotskoj krajini, tražim građevince, elektrotehničare, vodoinstalatere, vozače, knauf-gips majstore, tapetare i soboslikare. Treba nam odmah stotinjak ljudi, a ja sam ih uspio naći svega 30-ak. Stavili smo obavijest i na Radio Imotski, obilazim kafiće i animiram ljude, govorim im da u Mainzu imaju siguran i posao i smještaj. Nije to kao prije četrdeset i više godina kad su naši spavali po barakama i željezničkim postajama. Imamo kuće koje smo iznajmili, uredne, s grijanjem, klimom, sanitarnim čvorovima...'

Tako je svoju jadikovku počeo za Slobodnu Dalmaciju Milan Katanušić, predsjednik Zajednice Imoćana u Mainzu, koja je otvorila svojevrsni biro rada za upošljavanje Imoćana. U četvrtak ujutro Katanušić je ispraćao treću grupu Imoćana koji su u zadnjih tjedan dana krenuli na rad u Njemačku.

Pročitajte i ovo Spomenik voljenom automobilu - 3 Svi ga imali Imoćani na ulazu u grad postavljaju neobičan spomenik: Desetljećima je to bio simbol uspjeha Slika nije dostupna Rodbina i ostalo Htjela je u Njemačku, ali...: "Nema veze, familijo moja, ja ću spavati na podu"

'Moram naći još 70-ak radnika, nadam se da ću uspjeti. U godinu dana samo u naš Mainz došlo je 330 Imoćana, potražnja je velika,' kazao je Katanušić.

VOZAČ AUTOBUSA ZA NJEMAČKU 'Ovo što se događa je ludnica. Je li tu netko uopće ostao?'

No, usprkos velikoj nezaposlenosti u Hrvatskoj i 5000 osoba bez posla u Imotskom, radnike za Njemačku nije lako naći. Iako, naglašava, radniku kada plati stan, hranu i ostalo, od plaće ostane 2000 eura, ta činjenica za mnoge nije dovoljna da krenu na rad u Mainz i put dugačak 1365 kilometara.

Tako je jedan 27-godišnjak bez posla kazao da je baš jako zaljubljen i obećao je curi da će s njom provesti Veliku Gospu. Ali, dodao je, čim prođu praznici, i on će u Njemačku. Neki su pak rekli da bi išli, ali da nemaju 100 eura za kartu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene