O svemu što se događa u Banovini - od rješavanja problema s donacijama, smještajem pa do političkih afera s potpredsjednikom Vlade i osobom od povjerenja premijera Plenkovića Tomom Medvedom razgovarao je Andrija Jarak.

Galerija


Upitan koja će biti uloga župana Ive Žinića u idućih nekoliko mjeseci i hoće li on odstupiti s funkcije, Tomo Medved kaže kako će se odluke donositi temeljem svih pokazatelja koje su zatražene od nadležnih tijela i službi.

Vezani članci Petrinja - 2 U Petrinju stiglo osam šlepera građevinskog materijala iz BiH: "Ova donacija pomoći će da se obnove deseci kuća" Novi potres kod Siska Tlo ne miruje, stanovnike Banovine probudilo novo podrhtavanje: ''Kao da prolazi teretni vlak''

"Jako je puno detalja i zato smo zatražili konkretne pokazatelje. vijek je dojam i percepcija s obzirom na medijse napise jedno, a konkretne činjenice i argumenti su drugo. One će biti smjernice za odluke kakve ćemo donijeti u skladu sa zakonom. I HDZ i Vlada ima nultu stopu tolerancije na svaki oblik kriminala i korupcije", kaže. 

Govorio je i o stanju u Banovini. 

"Prije tjedan dana smo dodatno osnažili skupine koje postavljaju kontejnere, oko 50 dnevno kontejnera ili mobilnih kućica. Danas smo postavili 48, do sada su 602 stambene jedinice postavljene, preko 700 ih je postavljeno na električnu mrežu. Vjerujem da će do kraja siječnja će sve obitelji koje nemaju gdje stanovati, a koje žele ostati u neposrednoj blizini svojih domaćinstava, imati siguran dom", kaže Medved. 

Komentirao je i veliku potrebu za grijalicama i građanima na potresom pogođenom području poručio da se slobodno griju jer su oslobođeni plaćanja računa za grijanje. 

"Preko stotinu mjera je Vlada donijela odlobađajući narod na ovom području lakše prebrodili ovu zimu i dočekali obnovu", rekao je.

Odgovorio je i na komentare kako je stambeno zbrinjavanje nakon Domovinskog rata sistemsko pitanje te rekao kako nije malo broj osoba koje su kroz dugotrajni administrativni proces rješavale imovinsko pravne odnose. 

"Stoga, predmet župana Ive Žinića, sagledajmo i sačekajmo činjenice na osnovu kojih ćemo donijeti odgovarajuće odluke, a što se tiče cjwelovitog pristupa glede korisnika objekata koji ni danas nemaju rješenja za tu imovinu to je nešto što ćemo vrlo brzo u narednom periodu rješavati jer to je nedopustivo da ljudi koriste nekretnine 20 i više godina, a da nije administrativno rješeno kroz pozitivne zakonske propise", rekao je Medved. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr