Obavijesti Video Pretražite Navigacija
France Bučar

'Na kocki je slovenska nacionalna svijest'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik prvog saziva slovenskog parlamenta iz devedesetih godina i pisac većine odredaba slovenskog ustava France Bučar izrazio je svoje žestoko protivljenje rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom putem arbitraže.

'Ako prihvatimo arbitražni sporazum s Hrvatskom, onda smo za sva vremana odbacili Sloveniju. Na kocki je slovenska nacionalna svijest jer bismo potpisom izgubili Piranski zaljev', rekao je Bučar u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju A-kanal.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Bučar je rekao i zašto osobno ne bi nikad potpisao sporazum o arbitražnom rješenju spora u tekstu koji je dogovoren između predsjednika vlada dviju država i uz posredovanje Europske komisije. 'Činjenično stanje na granici ... potpisom će samo dobiti međunarodnu legitimnost', rekao je Bučar za A-kanal.

Bučar je bio jedan od čelnih ljudi slovenskog pokreta za osamostaljenje prije dvadesetak godina, a s nekadašnjim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom i osnivač Slovenskog demokratskog saveza, pokreta koji je u međuvremenu ugašen. Prije dva tjedan u javnost su procurili izvatci iz 'tajnog dokumenta', odnosno arbitražnog sporazuma, tvrdeći da on Sloveniji ne može donijeti izravni izlaz na otvoreno more nego samo poveznicu s međunarodnim vodama, te da je donesen 'pod pritiskom SAD-a i Europske unije' pa je predsjednik vlade Borut Pahor na njega morao pristati.

>> Objavljeni tajni dokumenti o arbitraži sa Slovenijom?

Budući da Bučar sada ne pripada nijednoj stranci i zbog njegovih visokih godina te činjenice da je autor većine članaka sadašnjeg slovenskog ustava, Bučara mediji u stranačkim polemikama često navode kao osobu od velikog političkog i moralnog integriteta i kao jednog od 'otaca nacije'.

Bučar je i autor odrednice kojom je Slovenija u ustavnoj povelji 1991. godine odredila svoje vanjske granice, a u kojoj se među ostalim navodi da su međunarodne granice Slovenije prema Hrvatskoj identične granici koja je do tada postojala između Slovenije i Hrvatske kao republika u nekadašnjoj Jugoslaviji. U zadnjih desetak godina revidirao je neka svoja ranija stajališta, pa je tako početkom ove godine u polemikama o blokadi hrvatskih pregovora zbog graničnog prijepora podržao ideju nacionalističkog prvaka Zmage Jelinčiča o 'referendumu' na kojemu bi se stanovnici graničnih područja koje Slovenija drži spornima izjasnili žele li živjeti u Sloveniji ili Hrvatskoj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene