Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja zdravstvena zaštita

Potpisan ugovor o funkcionalnom povezivanju bolnica u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radi bolje zdravstvene zaštite, ali i ušteda Ministartsvo zdravstva diljem Hrvatske provodi takozvano funkcionalno spajanje bolnica. Tako su u Vukovaru spojene vukovarska i vinkovačka bolnica.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je u Slavonskome Brodu, gdje je nazočio potpisivanju ugovora o funkcionalnom povezivanju bolnica u tom gradu i u Novoj Gradiški, pojasnio da povezivanje dviju ustanova znači da će pacijenti dobivati usluge u svom gradu osim u slučaju kad moraju biti operirani ili ležati na nekom odjelu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U 4 bolnice Ministar Kujundžić najavio: Kreće pilot projekt prioritetnih lista čekanja Slika nije dostupna NOVI REBALANS 710 milijuna kuna MANJE za porodiljni, bolničko liječenje...

Pacijenti bi trebali dobiti bolju zdravstvenu zaštitu u svom mjestu. Vukovarska bolnica je jedna od opremljenijih hrvatskih bolnica. Međutim, nedostaju joj specijalisti koji će raditi na toj skupoj opremi. Ovim spajanjem otvara se mogućnost za liječnike iz vinkovačke bolnice da rade na uređajima koje možda nemaju u svojoj bolnici. Iako Ministarstvo zdravstva funkcionalno spajanje predstavlja kao svojevrsnu mini-reformu zdravstva, treba napomenuti da su bolnice i do sada međusobno surađivale. Samo je sada ta suradnja puno formalnija.

Prema master planu Vlade Zorana Milanovića te dvije ustanove prije tri godine bile su i pravno spojene. "Ovo povezivanje je radi bolje dostupnosti zdravstvene zaštite svim stanovnicima Brodsko-posavske županije. Prethodnim strukturalnim spajanjem bolnica u Novoj Gradiški je ostala bez svog pravnog identiteta i mogućnosti da bude izjednačena s drugim bolnicama u ostatku Hrvatske i u aplikaciji na fondove Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja", rekao je ravnatelj Opće bolnice u Slavonskom Brodu Josip Samardžić.

Nada se da će se nova integracija dviju ustanova moći ostvariti u okvirima postojećih financijskih okvira. "Koordinacijom primarne zaštite, hitne pomoći, jedne i druge bolnice mislim da ćemo dobiti bolju efikasnost i bolju iskorištenost kapaciteta", pojasnio je Samardžić.

"Ovim je zagarantiran opstanak bolnice i ostanak ljudi", istaknuo je ravnatelj novogradiške bolnice Josip Kolodziej pojasnivši da je, između ostalog, uklonjena prijetnja gašenja pojedinih odjela, a time i strah liječnika od gubitka radnih mjesta.

Ministar Kujundžić danas je izrazio nadu da će novi model funkcioniranja zdravstvenih ustanova u Brodsko-posavskoj županiji donijeti i financijske uštede. O načinu rješavanja do sad nagomilanih dugova u obje bolnice danas nije bilo riječi. Ukupni dugovi su veći od 100 milijuna kuna, a koliko će koja bolnica naslijediti duga, znat će se kad bude gotova diobena bilanca.

U sklopu procesa funkcionalne integracije hrvatskih bolnica kojim Ministarstvo zdravstva namjerava ostvariti značajne uštede te racionalizirati troškove hrvatskoga bolničkog sustava, u Vukovaru je danas potpisan Ugovor o funkcionalnoj integraciji Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana i Opće županijske bolnice Vinkovci.

"Nastavljamo s onim što smo rekli. Sačuvati i podići kvalitetu i s druge strane primaknuti svim pacijentima što bliže specijalističke usluge", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je bio nazočan potpisivanju ugovora u Vukovaru.

Priznao je kako se sa sigurnošću ne može reći kolike će se ostvariti konkretne uštede funkcionalnim spajanjem bolnica, ali bi dugoročno gledano, uštede trebale biti značajne.

"Više puta sam rekao, tek dugoročno će biti značajnije uštede kada se neće duplirati kapaciteti i kupovati oprema koja se neće koristiti na dva mjesta. A kratkoročno će biti određenih ušteda s nešto manjim brojem dežurstava. U prvoj ili prvih nekoliko godina te uštede će biti nešto manje, ali za pet godina već će se primijetiti. Ako govorimo o kratkoročnim uštedama, to će možda biti i nekoliko milijuna na razini županije", rekao je ministar Kujundžić. (I.D. / A.M. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene