Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI REBALANS

710 milijuna kuna MANJE za porodiljni, bolničko liječenje...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu rebalansa proračuna, HZZO će dobiti čak 710 milijuna kuna manje nego dosad. Najveća rezanja predviđena su za bolničku zdravstvenu zaštitu u iznosu od 287 milijuna kuna.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) potvrdio je danas da im je u sklopu rebalansa proračuna predviđeno smanjivanje troškova u ovoj godini za ukupno 710 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Mislava Bage 'Milanović kao da nije predsjednik Vlade, nego kao da je na Markov trg zalutao' Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV VIDEO Je li normalno da ministri tri tjedna razgovaraju samo putem medija?

Od toga 490 milijuna kuna manje namijenjeno je zdravstvenoj zaštiti, 210 milijuna kuna za naknade, te 10 milijuna kuna za liječenja u inozemstvu, priopćio je HZZO.

Operacija rebalans proračuna - KASNI

Problemi s financiranjem zdravstvenog sustava trebali bi biti riješeni izlaskom HZZO-a iz državne riznice, što se planira za 1. srpnja, te masterplanom spajanja bolnica koji bi trebao smanjiti troškove zdravstva.

Prema pisanju medija, najveća rezanja predviđena su za bolničku zdravstvenu zaštitu u iznosu od 287 milijuna kuna, te 135 milijuna kuna koje će HZZO morati uštedjeti na troškovima lijekova na recept, a po 100 milijuna kuna manje uštedjelo bi se na naknadama za bolovanje i redovni porodiljni dopust.

Ostatak očekivanih ušteda u HZZO-u odnosi se na primarnu zdravstvenu zaštitu (68 milijuna kuna), liječenje u inozemstvu za osiguranike iz Hrvatske (10 milijuna kuna), te naknade bolovanja i isplate osiguranicima za ozljede na radu i profesionalne bolesti (10 milijuna kuna).

Linić: Rebalans proračuna će biti dovršen u roku

Manji trošak za bolničku zdravstvenu zaštitu HZZO bi trebao osigurati tako što će od 1. travnja s bolnicama potpisati nove ugovore sa smanjenim iznosima raspoloživog novca.

Nakon izdvajanja iz državne riznice, u HZZO-u očekuju da će naknade za bolovanja, porodiljni dopust i druge naknade biti prebačene na ministarstva rada ili socijalne politike.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga nedavno je izjavio da uštede očekuje promjenom načina plaćanja usluga bolnicama koje više neće imati limite, već će im se na mjesečnoj razini plaćati isključivo obavljene usluge. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene