Obavijesti Video Pretražite Navigacija
6 od 11

Potpisan novi TKU, većina sindikata pristala na uvjete Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest od 11 sindikata potpisalo je s Vladom Temeljni kolektivni ugovor i dodatak u kojem su se jednokratno odrekli nekoliko stvari.

Vlada i šest sindikata potpisali su danas novi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe i Dodatak TKU-u, kojim zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi ostaju bez dvije božićnice i regresa, te im se smanjuju jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz, a zauzvrat se Vlada obvezuje na očuvanje njihovih plaća i radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Vlada olakšava dolazak stranaca u Hrvatsku - 2 Lakše u Hrvatsku Nova pravila za strane radnike: Za oporbu ideja promašena, sindikati zazivaju zapadni model Ivan Malenica i Marin Piletić Neuspješni drugi krug Sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu, pregovori se nastavljaju. Piletić: "Stavovi danas nisu usuglašeni"

>> Milanović: Radije bi dali božićnice, ali novca nema

TKU nisu potpisala četiri sindikata iz Matice hrvatskih sindikata te Hrvatski školski sindikat Preporod, no prema novom Zakonu o reprezentativnosti važenje TKU-a se proširuje na sve javne službe, uključujući i one čiji sindikati nisu dali svoj potpis.

Novim TKU-om i Kolektivnim ugovorom za državne službe, koji je ranije potpisan, Vlada će uštedjeti na rashodima za zaposlene u javnim i državnim službama oko 1,6 milijardi kuna, tako da je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić zahvalio sindikatima potpisnicima ugovora na razumijevanju za stanje u proračunu, koje je posljedica duboke ekonomske krize u Hrvatskoj.

Novim TKU-om i Dodatkom definirali smo ono čega se moramo odreći jer tih novaca nema u proračunu, sa željom da će doći trenutak kada ćemo razgovarati o povećanju osnovice za plaće u javnim službama, no do tog trenutka moramo se pokriti s onim što imamo i svi pridonijeti da se stabilizira proračun, izjavio je Mrsić nakon potpisivanja.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek istaknula je da su pregovori o novom TKU bili teški jer su se sindikati našli pred dvije mogućnosti - ili da pristanu na odricanje od jednokratnih materijalnih prava ili da im se plaće smanje za 10 posto.

Istina je da su naši članovi materijalno stradali, jer su ostali bez božićnica i regresa i sa smanjenim materijalnim pravima, ali da danas nismo potpisali ostali bi bez TKU-a, pa smo se odlučili na manje bolnu varijantu, rekla je Avberšek.

Upozorila je da su 'plaće zadnja crta obrane' i da sindikati neće pristati na smanjivanje plaća kroz smanjenje koeficijenata ili osnovice za pet posto, o čemu se spekuliralo u pojedinim medijima. To bi bila prevara, i sindikati bi na to reagirali kako trebaju reagirati, kazala je.

Odredbe iz TKU-a sada trebaju biti prenesene u granske kolektivne ugovore (GKU), a u Dodatak TKU-u ugrađeni su 'osigurači' da će prava iz pojedinih GKU-a vrijediti za sve javne službe.

Osim toga, otvoreni su pregovori o Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama, koja je u 2013. trebala rasti za 6 posto pod uvjetom da je u Hrvatskoj u ovoj godini ostvaren gospodarski rast. No, kako će Hrvatska 2012. završiti s padom BDP-a, od rasta osnovice za plaće neće biti ništa.

Ministar rada Mirando Mrsić istaknuo je kako je dodatak 3,5,7,9 ukinut, jer se ispostavilo kako nije u skladu sa zakonom, no napomenuo je kako se isti vraća već iduće godine kroz koeficijent plaća

Sindikat Preporod neće potpisati TKU

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod odlučio je sukladno rezultatima referenduma provedenog među članstvom o prihvaćanju Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) i Dodatka I., da danas neće potpisati TKU, rečeno je na konferenciji za novinare sindikata Preporod.

'Takva je odluka donijeta nakon što je sinoć završeno referendumsko izjašnjavanje našega članstva provedeno 10. i 11. prosinca u 312 od ukupno 329 hrvatskih škola u kojima djeluje Sindikat Preporod', kazao je predstavljajući rezultate u sjedištu tog sindikata njegov predsjednik Željko Stipić.

Referendumu je pristupilo 77 posto članova sindikata, koji su se s 47 posto glasova 'za' te 53 glasa 'protiv' izjasnili negativno po pitanju potpisivanja TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama, te s 35 glasa 'za' i 65 'protiv' u slučaju potpisivanja Dodatka I. TKU.

'Riječ je o dva izuzetno važna dokumenta koja se odnose na 180 tisuća ljudi zaposlenih u javnim službama, 'teškima' nekoliko milijardi kuna kada se pogledaju sva prava koja iz tih dokumenata proističu', kazao je Stipić.

No, jedan je od temeljnih principa Sindikata Preporod da prije potpisivanja važnih socijalnih sporazuma zatraži od članstva da se izjasni o stvarima koje su za njega od životne važnosti. 'Rezultati tog izjašnjavanja demokratska su legitimacija ovog sindikata i mi smo donijeli odluku da će članovi glavnog vijeća poštivati volju članstva na referendumu te neće potpisati ni TKU ni dodatak', istaknuo je.

Tri su bitna razloga za negativan stav sindikalnog članstva, kazao je. Prvim razlogom smatra to što je svojim odnosom prema osnovnom i srednjem školstvu, dubokim omalovažavanjem učiteljskog i nastavničkog posla, Vlada 'primorala' članstvo da se negativno odredi prema njezinu načinu rješavanja problema.

Drugi je razlog vezan uz štrajk 29. studenoga i odluku Vlade da taj dan štrajkašima neće biti plaćen. Nitko ne dovodi u pitanje pravo poslodavaca da štrajk ne plati, no tu se Vlada još jednom ponijela 'maćehinski' prema zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, koji su jedini imali razlog za štrajk jer su jedino njima plaće smanjene, kazao je.

Kao treći razlog Stipić ističe Vladinu odluku o upućivanju Zakona o uskrati materijalnih prava u saborsku proceduru 6. prosinca, što naziva 'nasilničkim činom' koji je imao za posljedicu protestno odbijanje na referendumu. 'Time je Vlada nanijela najteži udar socijalnom partnerstvu u RH u 20 godina njegova postojanja', smatra Stipić.

Čelnik Sindikata Preporod osvrnuo se i na sam tijek kolektivnog pregovaranja. Istaknuo je kako je taj sindikat njime razočaran, ponajprije jer je, smatra, odrađen na brzinu. Ipak, sindikalna je strana uspjela ishoditi nekoliko ustupaka - a paradoksalno je da je većina dogovorenih izmjena rezultat prijedloga upravo Sindikata Preporod, kazao je, no jednako je tako morala i pristati na neke ustupke. Najveće žrtve tih pregovora su zaposlenici koji su ostvarivali pravo na naknadu mjesnoga prijevoza i koji na posao i s posla putuju osobnim vozilom, a koji su dovedeni u poziciju da počnu razmišljati o promjeni radnog mjesta jer više neće moći izdržati teret financiranja troškova tog putovanja, smatra.

'Socijalni bi sporazumi i poslodavcu i sindikatima trebali nuditi sigurnost. No, nažalost, socijalni sporazumi koje će danas dio sindikata potpisati a dio neće, teško da će ispuniti temeljnu svrhu svoga postojanja', zaključio je Stipić, te poručio: 'U 2013. nećemo imati sigurnosti unatoč činjenici da će dio sindikata danas potpisati i TKU i Dodatak TKU-u'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene