Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potpisan nacionalni kolektivni ugovor za pomorce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce u međunarodnoj plovidbi, koji će se primjenjivati na 13 domaćih brodara, njihovih oko 150 brodova i oko 6000 pomoraca, potpisali su danas predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Vladimir Svalina i predsjednik Udruge brodara "Mare Nostrum" Slavko Lončar.

Po odredbama kolektivnog ugovora, najmanja plaća hrvatskog pomorca u međunarodnoj plovidbi, to jest kvalificiranog kormilara, bit će 1675 američkih dolara za 175 radnih sati na mjesec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne poštuju se hrvatski zakoni Večernjakovci premijerki: Neki su honorarci i po 16 godina Slika nije dostupna Povorka solidarnosti s 'Večernjakovcima' 'Tražimo kolektivni ugovor za sve novinare u Hrvatskoj'

Potpisivanju su bili nazočni državni tajnik za more Branko Bačić i pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke kapetan Mario Babić.

Predsjednik SPH Vladimir Svalina rekao je da se kolektivni ugovor odnosi prije svega na brodove koji su u hrvatskom upisniku brodova, ali i na one koji plove pod zastavama drugih zemalja. Istaknuo je da u njemu ima poboljšanja, da je uređeno pitanje plaća, osiguranja i drugih prava i obveza pomoraca te da su u dobrom dijelu uvedene pravne stečevine Europske unije.

Predsjednik Udruge brodara "Mare Nostrum" Slavko Lončar ocijenio je da su brodari i sindikat prije nekoliko godina imali tešku zadaću - hrvatske pomorce u međunarodnoj plovidbi učiniti konkurentnijima i pomorce vratiti u hrvatski mirovinski i zdravstveni sustav. Sada nam predstoji rješavanje pitanja beneficiranog radnog staža pomoraca i izrada kolektivnog ugovora za pomorce u domaćoj plovidbi, posebice u obalnom javnom prometu, rekao je Lončar.

Državni tajnik za more Branko Bačić istaknuo je da je potpisani kolektivni ugovor izrađen s ciljem zaštite pomoraca, poboljšanja njihova socijalnog i radnog statusa, ali i radi zapošljavanja što više hrvatskih pomoraca na brodovima domaćih brodara.

Bačić je podsjetio da su donesene zakonske odredbe kojima su poreznim olakšicama omogućeni bolji uvjeti za poslovanje domaćih brodara te kako su stvoreni uvjeti da se svih 32.000 hrvatskih pomoraca za najviše tri godine uključi u hrvatski socijalni sustav. Rekao je da je do početka siječnja ove godine, kada je počela provedba odredaba o uvođenju pomoraca u hrvatski mirovinski i zdravstveni sustav u njemu bilo oko 1000 pomoraca na godinu, a da je u samo mjesec dana prijavljeno još oko 1000 pomoraca.

Vlada će i dalje podupirati pregovore poslodavaca i sindikata i tražiti da se sličan kolektivni ugovor potpiše i u nacionalnoj
plovidbi, odnosno za linijski pomorski promet, kazao je Bačić te najavio da bi do ljeta u saborsku proceduru trebale biti upućene izmjene Pomorskog zakonika kojima bi se pomorcima vratilo pravo na beneficirani radni staž.

Odgovarajući na pitanje o sudbini kapetana Kriste Laptala, koji je od srpnja prošle godine pritvoren u Grčkoj, nakon što je u teretu njegova broda pronađen 51 kilogram kokaina, Svalina je rekao da, prema podacima koje ima SPH, Republika Hrvatska u tom slučaju čini sve za što je mjerodavna kako bi se kapetanu Laptalu omogućila obrana sa slobode, što je potvrdio i Bačić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene