Gorski kotar ili kako ga mnogi od milja vole zvati - zeleno srce Hrvatske - mogao bi nakon ledoloma 2014. doživjeti - još jedan 'infarkt'. U ranjena stabla načeta ledom - naselio se nametnik, potkornjak koji uništava sve pred sobom.


Prizori jalovih stabala sve su češći u Gorskome Kotaru. Za to su krivi potkornjaci. Njihovo širenje donekle je pod kontrolom u državnim šumama. 'Porušili smo nešto što je bilo napadnuto, čak i zelena stabla s krošnjama, a iza toga dolaze pomoćni radnici koji moraju sada uspostaviti šumski red', kaže Željko Kauzlarić iz Hrvatskih šuma.

Vezani članci Fužine Bilježe sjajne rekorde: Zeleno srce Hrvatske probudilo interes za uživanje u zimskoj bajci Vuk VIDEO Šetao s prijateljima pa naletio na vukove: "Nisu panično otišli..."

No, veliki je problem u privatnim šumama zbog neriješenih vlasničkih odnosa, a nametnici ne poznaju granice.

Šteta se već sada mjeri u milijunima kuna, a bit će samo još veća.

I dok se nađe rješenje za ovaj problem koji uništava goranske šume - stručnjaci upozoravaju - već će se pojaviti slijedeći - bukve oštećene od leda uništava gljiva koja ih doslovno proždire.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju