Obavijesti Pretražite Navigacija
Nemilosrdni nametnik

NOVI 'INFARKT' ZA ZELENO SRCE HRVATSKE Pošast koja za sobom ostavlja pustoš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gorski kotar ili kako ga mnogi od milja vole zvati - zeleno srce Hrvatske - mogao bi nakon ledoloma 2014. doživjeti - još jedan 'infarkt'. U ranjena stabla načeta ledom - naselio se nametnik, potkornjak koji uništava sve pred sobom.

Prizori jalovih stabala sve su češći u Gorskome Kotaru. Za to su krivi potkornjaci. Njihovo širenje donekle je pod kontrolom u državnim šumama. 'Porušili smo nešto što je bilo napadnuto, čak i zelena stabla s krošnjama, a iza toga dolaze pomoćni radnici koji moraju sada uspostaviti šumski red', kaže Željko Kauzlarić iz Hrvatskih šuma.

Pročitajte i ovo Marko Balen, reporter Dnevnika Nove TV NOVI STIŽE TIJEKOM NOĆI Gorski kotar još se uvijek bori sa snijegom: "Priroda ipak pokazuje svoje zube i jača je od nas" Djelatnici Crvenoga križa Delnice obilaze Gorski Kotar - 1 POMOĆ STARIMA I NEMOĆNIMA Probijaju se i kroz metar snijega ne bi li stigle do onih kojima je potrebna pomoć: "Da samo razgovaraš s njom, odmah je i tebi bolje"

No, veliki je problem u privatnim šumama zbog neriješenih vlasničkih odnosa, a nametnici ne poznaju granice.

Šteta se već sada mjeri u milijunima kuna, a bit će samo još veća.

I dok se nađe rješenje za ovaj problem koji uništava goranske šume - stručnjaci upozoravaju - već će se pojaviti slijedeći - bukve oštećene od leda uništava gljiva koja ih doslovno proždire.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene