Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasan presedan

'Postoji opasnost da biskup bude deložiran, morat će si otvoriti šator kao sjedište'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedict XVI suspendirao je mons. Ivana Milovana, biskupa porečko-pulske biskupije. Nakon što nije htio potpisati sporazum o povratu imovine talijanskim benediktincima, dobio je zamjenika. Tim sporazumom koji je potpisao i kardinal Josip Bozanić, biskupija bi mogla ostati bez cjelokupne imovine i bankrotirati.

Samo dva mjeseca nakon papina posjeta uslijedio je udarac hrvatskom pravosuđu i Crkvi - Vatikanska komisija potpisala je sporazum o povratu imovine talijanskim benediktincima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije vidjela priopćenje Kosor uvjerena da će se situacija sa Vatikanom razriješiti Slika nije dostupna Tko je u pravu? Bivši veleposlanik: Za spor oko crkvene zemlje kriva je Hrvatska država!

'Tim sporazumom benediktinci su zapravo dobili oko 186 hektara zemljišta i 4 milijuna i 50.000 eura', kazao je odvjetnik porečko - pulske biskupije Bruno Čohilj.

Ne postupe li po Papinu nalogu iz porečke biskupije moraju talijanskim beneditkincima isplatiti 30 milijuna eura, koliko danas vrijede nekretnine. Time su prekršeni hrvatski zakoni i međunarodni sporazumi sa Svetom stolicom. 'Ovaj postupak je presedan u Hrvatskoj, odnosno opći pravni presedan', naglasio je odvjetnik Čohilj.

Tim više što je benediktince nakon odlaska obeštetila Italija. Postupak Pape Biskupija smatra - nečuvenim. 'Taj sporazum je katastrofalan i za biskupiju i za župu', smatra kancelar porečko pulske biskupije Ilija Jakovljević.

Novca za isplatu nemaju i boje se za budućnost svoje Crkve. 'Mi se nalazimo pred bankrotom, ostajemo bez sve imovine. Postoji opasnost da biskup bude deložiran. Morat će si otvoriti jedan šator gdje će biti sjedište biskupije', kazao je Jakovljević. 

S porečkim slučajem upoznata je i premijerka Jadranka Kosor. 'O detaljima ću razgovarati s biskupom Ivanom Milovanom, vjerojatno već danas. Razgovarat ću o mogućnostima da pomognemo', kazala je premijerka.

Biskupija je cijeli slučaj prijavila i DORH-u i Ministarstvu pravosuđa. Očekuju reakciju i od kardinala Josipa Bozanića koji je jedan od potpisnika odluke o vraćanju imovine. No službenog očitovanja još nema. 'Kao što je pomogao da se taj sporazum napiše, da pomogne da se to i riješi', kazao je Jakovljević.

Ostane li po njihovom, Hrvatsku bi mogla zadesiti lavina potraživanja. Još je mnogo imovine koju baštini Crkva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene