Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je u pravu?

Bivši veleposlanik: Za spor oko crkvene zemlje kriva je Hrvatska država!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papina odluka da suspendira porečkog biskupa Ivana Milovana i vrijedno zemljište u vlasništvu biskupije vrati talijanskim benediktincima izazvala je pravu lavinu pitanja oko toga - tko je tu u pravu, čija je zemlja, ruši li ovo međudržavne sporazume?

Zemljište i apartman u Novigradu je u 18. stoljeću talijanskim benediktincima darovao talijanski grof. Oni su ga koristili i u Istri živjeli sve dok im ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu oduzele. Oni su za to i obeštećeni, no iako su dobili odštetu tražili su povrat tog zemljišta. 2002. su pisali državnom Uredu za povrat imovine, no oni su im dali odbijenicu uz napomenu da su već dobili odštetu. Zahtjev im je odbijen i na Općinskom i na Županijskom sudu, no 2010. im je Papa Benedict XVI dao za pravo i preko posebne komisije im ga je i vratio. Porečko-pulski biskup Ivan Milovan nije želio potpisati taj dokument, pa ga je papa doslovno na minutu suspendirao i poslao španjolskog biskupa koji je odluku potpisao, a potom je vratio ovlasti biskupu Milovanu. Svoj je potpis na dokumente stavio i nadbiskup Josip Bozanić. Porečka biskupija je sve prijavila i DORH-u i traže da se sve ispita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije vidjela priopćenje Kosor uvjerena da će se situacija sa Vatikanom razriješiti Slika nije dostupna Opasan presedan 'Postoji opasnost da biskup bude deložiran, morat će si otvoriti šator kao sjedište'

Vijest da će istarska biskupija bankrotirati zbog odluke Vatikana iznenadila je vjernike.'To nije realno traženje i mislim da u konačnici neće doći do realizacije', nadaju se vjernici.

Novi sukob unutar Crkve datira ustvari - stoljećima. Samostan s pogledom na more i vrijedno zemljište oko njega nekad davno pripadalo je benediktincima. No, oni su pobjegli u Italiju, zemlja je nacionalizirana i stigla im je odšteta. No, enediktinci sada sve to žele nazad. Ili to ili milijunsku naknadu.

Bivši veleposlanik pri Svetoj Stolici smatra da je greška napravljena još '90.-ih godina. 'Kad je hrvatska država, zbog podilaženja katoličkoj crkvi, ponovno vratila tu imovinu za koju je već isplaćena naknada porečkoj biskupiji. I sada je to u vlasništvu institucija katoličke crkve i oni sporove rješavaju unutar katoličke crkve. Država više s time nema ništa, jer to nije njezino vlasništvo', smatra Ivica Maštruko.

Većina zemljišta više nije niti od porečke biskupije, jer je crkveno dobro - dobrim dijelom rasprodano. Što u biskupiji i ne taje. No, kažu, od toga nisu napravili biznis.'Prodano je s izričitom namjerom za crkvene potrebe, za gradnju đačkog doma pri pazinskom kolegiju što je jedna humana stvar, za gradnju novog pastoralnog centra gdje će se mladi u Puli okupljati', kazao je kancelar porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević.

Istarski župan Ivan Jakovčić je na njihovoj strani. Smatra da je sve miješanje u suverenitet Republike Hrvatske i ugrožavanje Osimskog sporazuma.

'To je nešto što ne možemo nikako prihvatiti i vjerujemo da će, i zato je pozivam danas hrvatsku Vladu, nadležno ministarstvo i sve nadležne institucije da odmah i u cjelosti odbace zahtjeve benediktinaca', kazao je Jakovčić.

Porečko-pulski biskup sutra ide premijerki Kosor. Tražit će pomoć. Zbog cijele situacije ne osjeća se ugodno. I dok prozvane strane šute, čeka se i odgovor kardinala Bozanića koji je također stavio svoj potpis na odluku da se zemlja vrati talijanskim benediktincima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene