Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada je vlasniku male splitske trgovine službenica u banci rekla da na svom računu ima nešto više od sto tisuća kuna gotovo ga je srce izdalo.


Znao je, taj novac nije njegov, a sto tisuća on i supruga odmah su vratili na račun banke koja ih je greškom uplatila njima. U današnje vrijeme, mnogi bi se teško rastali od tolikog novca.

Vezani članci Kune na farmama u Danskoj Danska naredila klanje svih 17 milijuna životinjica, virus otkriven na farmama u još pet zemalja Zdravko Marić (Dnevnik.hr) Koliko smo dobili Svjetskim prvenstvom: Da smo plaćali ovoliko reklame, koštalo bi nas milijarde kuna

Niko i Mara Božinović već 18 godina vode svoju malu trgovinu na splitskim Blatinama. Zarada nije velika, ali račune plaćaju uredno, pa je i to jutro Niko otišao platiti račune na banku. Znao je da ima nešto sitno novca, taman za račune, i kada ga je službenica obavijestila da mu je na računu više od sto tisuća kuna skoro je pao u nesvijest. 'Pitao je on ženu koliko, a ona mu je rekla: sto tisuća kuna. Problijedio je, tresao se', ispričala je Mara Božinović, Nikova surpuga. Njegova supruga kaže nam kako su odmah shvatili da je riječ o pogrešnoj uplati jedne banke. Ali osjećaj da je novac eto tu, stigao i gotovo, golicao je maštu.

'Kažem ja, stari što znaš, možda od nekog strica iz Amerike, radiš cijeli život, pa možda netko i vrati', rekla je Mara. Ipak, nije bilo dvojbe. Barem ovi ljudi nisu mislili što će. Ispisali su virman i odmah uplatili 100 tisuća kuna natrag na račun banke odakle su novci i stigli. Digla se čitava strka zbog događaja, a zbog velike uznemirenosti pošteni Niko uzeo je nakon dugo vremena slobodan dan i otišao u rodnu Vrliku, pa ga danas nismo upoznali. 'Mi ženske iz dućana dale smo mu slobodan dan, zaslužio je', rekla je Mara.

Za Niku nam kupci i njihova radnica kažu, dosta ga je vidjeti i znati da je poštenjačina i da tuđi novac nikada ne bi zadržao. A dobre riječi i za nasmijanu suprugu Maru. Neki bi sa sto tisuća u džepu isti dan krenuli u šoping, no ne i ovi skromni trgovci. Službenica iz banke koja im je greškom poslala novac naknadno ih je nazvala na telefon. Po glasu kažu, jako je mlada, a bila je naravno jako zahvalna što su već vratili novac i zauzvrat poslala mali dar. Nije im međutim objasnila što se zapravo dogodilo i kako je baš na njihov račun uplatila sto tisuća kuna. Eto, bankari se jednom zabune na svoju štetu pa naiđu na poštene ljude.