Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo vas sigurno muči!

Pospanost, glavobolja i višak kilograma samo su dio posljedica…

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrtoglavica, debljina, glavobolje, dijabetes, oštećene krvne žile – to su posljedice naizgled sasvim bezazlenog sjedenja!

Od malih nogu uče nas kako pravilno sjediti i kako se držati, ali nekako s godinama sva pravila lako zaboravljamo. Loše držanje u kombinaciji sa satima i satima sjedenja doveli su do epidemije modernog doba, upozoravaju liječnici. Posljedice su ozbiljne: usporava nam se metabolizam pa smo bolji kandidati za dijabetes i probleme s kilogramima, oštećuju nam se krvne žile pa i povećavaju šanse za srčani udar, smanjuju nam kapacitet pluća za jednu trećinu, uzrokuju glavobolje i vrtoglavice. To je samo dio problema koje je ekipi Provjerenog objasnio tim stručnjaka – fizijatrica, fizioterapeut i liječnica u Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Sistematski pregledi su pokazali - više od jedne trećine učenika i studenata ima loše držanje. A kad izađu iz školskih klupa, sjest će na svoja radna mjesta. Zubotehničari, svirači, osobe koje rade u uredu, za šivaćim ili građevinskim strojem samo su dio najrizičnije skupine kad su u pitanju opasnosti dugotrajnog sjedenja.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

>> Šivanje, pakiranje, sviranje... Je li i vaš posao jedan od najrizičnijih?

„Bez obzira koliko žestoko čovjek vježba u danu, može se intenzivno baviti aktivnošću nakon posla, ali ako je sjedio 8 sati na poslu, to mu neće umanjiti rizike dugotrajnog sjedenja“, objasnila je dr. Marija Bubaš i dodala: „Svakih sat vremena treba po mogućnosti napraviti kratke vježbe, 3 minute, ili ako ništa drugo - barem malo pogledati u strop, razgibati se. A kod onih ljudi kojima rad ne dopušta ustajanje sa stolca, treba se barem promeškoljiti.“

Osim dugotrajnog sjedenja, ekipa Provjerenog doznala je zanimljivosti i o pravilnom držanju. Izašli su na vrlo prometni Glavni kolodvor u Zagrebu i pomoću fizioterapeuta ukazali na najčešće pogreške kod načina na koji stojimo i hodamo. Prepoznajete li sebe u tim greškama? Provjerite u prilogu!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene