Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najdublje mjesto u oceanu

SNIMILI ZVUK S DNA MARIJANSKE BRAZDE Iznenadilo ih što se najčešće čuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su snimili zvuk s najdubljeg mjesta u oceanu, Marijanske brazde, te otkrili da ondje nije nimalo tiho.

'Mislili biste da je najdublji dio oceana jedan od najtiših mjesta na Zemlji. Ali, ondje se stalno čuju zvukovi, što iz prirodnih izvora, što iz onih koje je stvorio čovjek. Najviše ipak dominira zvuk potresa, onih bližih i onih udaljenijih', rekao je Robert Dziak iz američkog nacionalnog ureda za oceane i atmosferu.

Pročitajte i ovo Ilustracija nestala podmornica VIDEO Mračni bezdan: Zastrašujuća animacija koja pokazuje koliko je zapravo dubok ocean Andrej Plenković zapeo za mikrofon Ups! VIDEO Plenkoviću za oko zapeo novi mikrofon, kasnije je za njega i doslovno zapeo: "Čije je ovo? HDZ-ovo?"

Na dubinu većoj od 10.000 metara, znanstvenici su stavili mikrofon obložen titanom te se ondje nalazio tri tjedna, a pomoću njega je snimljen cijeli niz različitih zvukova.

'Bučan je bio i tajfun 4. kategorije koji je prošao iznad brazde. Osim toga čuli smo i pjesmu kitova. No, mnogo zvukova dolazilo je i od prometa brodova koje se prepoznaje po prilično specifičnom zvuku propelera', rekao je Dziak.

Istraživanje je proveo Nacionalni ured za ocean i atmosferu, Sveučilište Oregon te američka Obalna straža. Cilj istraživanja je bilo utvrđivanje preciznu razinu buke kako bi znanstvenici u budućnosti mogli utvrditi je li se ona povećala ili nije. Sljedeće godine, osim mikrofona, na dno oceana bit će spuštena i kamera. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene