Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove cijene

Novi udar na džepove vozača, poskupljuje bitna stavka: "Nisam primijetio da imamo veći broj prometnih nezgoda i veći rizik"

Aktualno Galerija Skuplja auto osiguranja - 1 Skuplja auto osiguranja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Skuplja auto osiguranja - 2 Skuplja auto osiguranja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Skuplja auto osiguranja - 3 Skuplja auto osiguranja - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Skuplja auto osiguranja - 4 Galerija 1/4 >>
Nikako da građani uhvate predah. Gdje god se okrenu, sve je poskupjelo. Hrana, režije, usluge. Skuplje je imati i automobil, jer osim za gorivo, više se mora izdvojiti i za osiguranje. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.

Imati limenog ljubimca sve je skuplje jer da biste ga sigurno vozili potrebno je imati - osiguranje. A ono je kao i sve ostalo - poskupjelo.

"Kao i sve drugo šta je poskupilo, tako je poskupilo i to, al nisam u detalje išao proučavati koliko", kazao je Marko, dok je Željko dodao da svaki euro dobro dođe.

I baš zbog toga neki se građani prije uzimanja police osiguranja dobro informiraju. "Sva su osiguranje u vrlo malome, isto je - oko 100 kn se razlika kreće", kazao je Boris.

Poskupjela su i osnovna i dodatna osiguranja. Koliko? Ovisi od osiguravatelja do osiguravatelja. Posrednik za kredite i osiguranja Vjeko Peretić kazao je da cijene auto osiguranja rastu konstantno zadnjih godina.

"Nešto više čak od 15 posto do 30 posto zbog povećane inflacije unutar zadnjih godinu dana. Dakle, to ćete osjetiti ove godine odmah na polici ili autoobveznog ili kasko osiguranja. To sve se događa zato što, kada se dogodi šteta, onda popravak, cijena rada, nabava dijelova i servisi - koštaju drastično više nego što se sad povećala vaša cijena auto osiguranja", kazao je.

Pročitajte i ovo Veće cijene cigareta i žestokih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mic po mic... Novo poskupljenje cigareta: Evo koliko će pušači morati izdvojiti za kutiju od petka

U praksi to znači - ako ste za osnovno osiguranje prošle godine platili 200 eura, ove godine vjerojatno ćete platiti oko 250 eura.

Kristijan Tićak iz AMS-a kazao je da bi trebali znati barem razlog poskupljenja: "Nisam primijetio da imamo veći broj prometnih nezgoda, da postoji veći rizik za osiguranje, pa samim time - ne bi ni cijena police obaveznog osiguranja trebala biti skuplja nego što smo je prije plaćali."

Dodao je i da auti te dijelovi za auto jesu skuplji: "No treba imati u vidu i to da od milijun i pol vozila koje hrvatski park broji, ona su u prosjeku stara od 14 do 18 godina."

Pročitajte i ovo Philip Lane Philip Lane Ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV: Glavni europski ekonomist o inflaciji i tome što nas čeka s cijenama hrane

A trend starijih automobila bi se mogao nastaviti. Luka Dorić iz Centra za vozila Hrvatske vjeruje da će se taj trend i nastaviti.

"S obzirom da smo u zadnjih par godina imali poremećaja na tržištu oko nabave novih vozila pa su se ljudi odlučili za svoja starija vozila, produžiti im životni vijek u Hrvatskoj.", zaključio je.

Skupo jest - ipak najgora je kombinacija riskirati veću štetu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene