Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Autoceste prazne

Poskupljenje cestarine otjeralo vozače na 'staru cestu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na autocestama je sve manje vozila. Lipanjsko poskupljenje očito je mnoge vozače primoralo na štednju. Autoceste zbog toga prvi put od kada su izgrađene bilježe pad broja vozila. Zato je stara cesta prema moru ovog ljeta doživjela novi procvat. Naplatne kućice sve se više izbjegavaju.

Vozači su očito počeli bježati s autoceste na alternativne pravce jer je zabilježen pad prometa. Podaci iz HAC-a govore da je po njihovim autocestama vozilo oko 460 tisuća vozila manje. A po svim autocestama čak 720 tisuća vozila manje.

Pročitajte i ovo Od ponoći skuplja cestarina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Brže putovanje ljudi i robe Velika novost za vozače na autocestama u Hrvatskoj i Srbiji Ilustracija Rok od 60 dana Uskoro bez kolona na autocestama: HAC objavio natječaj vrijedan 100 milijuna eura

To se ipak nije odrazilo na prihod. HAC je od cestarina zaradio oko pola milijarde kuna što je neznatno više nego lani. Za takav rezultat zaslužno je prije svega lipanjsko poskupljenju cestarine, a vozači autocestu najčešće napuštaju u Karlovcu.

>> HDZ će tražiti referendum o koncesijama za autoceste

Starom cestom putuju svi, pa i turisti. Zašto? Kažu, jeftinije je, romantično, lakše je stati i popiti kavu i puno je prirode. Putovanje od Zagreba do Splita po ličkoj magistrali nakon poskupljenja cestarine jeftinije je 250 kn. A vozači na putovanju starom Luizijanom od Zagreba do Rijeke uštede 30 kuna.

>> 'Zar ćemo opet morati pontonima spajati sjever s jugom Hrvatske?'

Stare ceste ponovno su otkrili i stranci. Umjesto na cestarinu radije troše u nekom restoranu pokraj puta. Posao u njima zato opet cvijeta. 'Ima i dosta više prometa i ljudi. Pojačano je, bolje nego prošlo ljeto, a najviše dolaze Poljaci i Nijemci', izjavila je konobarica Rada Gačić.

Zato autoceste premalo zarađuju za svoje potrebe. ARZ i HAC do kraja iduće godine moraju vratiti više od 7 milijardi kuna kredita. Novca za to nema ni država pa je Vlada započela proces davanja autocesta u koncesiju. Sve skupa moglo bi značiti i novo poskupljenje cestarine, a samim time i još više gužve na staroj cesti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene