Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oliver Grbić, novi ravnatelj policije progovorio je o svojoj viziji rada policije i ustvrdio kako bi se trebali prestati baviti 'kokošarenjem' i narkomane za posjedovanje droge ne kazneno, već prekršajno goniti.


'Mogu reći da to nije problem koji postoji od mojih prethodnika, već se on kumulira cijelo desetljeće i više. Potrebno je promijeniti filozofiju, a to je proaktivni pristup umjesto represije. Ona mora biti ciljana, određena prema točno određenoj grupaciji i osobi.Struktura kaznenih djela mora se mijenjati i upravo na ovim velikim krim-obradama vraća se povjerenje građana u policiju', kazao je u intervjuu za Večernji list Grbić, obrazlažući što on smatra 'kokošarenjem' u radu policije.

Vezani članci Gljive, ilustracija Kobna zabava: Mladići iz Hrvatske konzumirali čarobne gljive, jedan slučajno zadavio drugoga? Pronađena droga na zagrebačkom i križevačkom području - 4 Palo šest dilera: Kod njih pronađeno više vrsta droga, igle, vaga, oružje, novac...

Grbić je izrazio nezadovoljstvo i strukturom kaznenih djela, napominjući kako čak 80 posto svih kaznenih djela koja se rješavaju imaju imovinski karakter, dok samo 20 posto otpada na organizirani kriminal, zloporabu droga i gospodarski kriminal. 'Kada se provede selekcija u preostalih 20 posto, odnosno kad se od organiziranog kriminala oduzme djelo ilegalnog prelaska državne granice, od zloporabe opojnih droga oduzme stavak 1. (a to je samo posjedovanje droge), a kod gospodarskog se kriminala izuzmu prijevare, ostane se na samo dva do tri posto kaznenih djela koja po mom mišljenju zaslužuju da se njima ozbiljno pozabavimo', zaključio je Grbić.

'Imam nekoliko važnih razloga zbog kojih sam proveo kadrovske promjene'

Na prigovaranja o smjenama koje je proveo u kriminalističkoj policiji, Grbić je odgovorio kako je njegovo pravo odabrati svoj tim ljudi. 'To govori da sam u trenutku kad sam dobio zadatak preuzeti čelno mjesto u policiji znao s kojim ljudima mogu ostvariti zahtjeve koji se pred policiju postavljaju. Imam nekoliko važnih razloga zbog kojih sam napravio kadrovske promjene u policiji', objasnio je.