Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POS PLUS

Doznajte kako će izgledati novi program stambenih poticaja koji kreće u rujnu i koliko se na njemu može uštedjeti

Stanovi u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr)
Stanovi u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stanovi u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Stanovi u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Što obuhvaća promjena (Foto: Dnevnik.hr) Što obuhvaća promjena (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 POS plus programi (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Osim subvencioniranih kamata - u rujnu kreće još jedan program stambenih poticaja - POS PLUS. Dio kredita daje banka, dio država po povoljnijim uvjetima, a građani profitiraju na razlici. Ministar Predrag Štromar mladima je obećao riješiti i problem s dugoročnim najmom stanova.

Miljenko Rakić je do stana došao uz državnu pomoć i prošao puno jeftinije: ''Na 50 tisuća eura koliko je stan koštao došao bi me 65 ili 70 u nekom drugom kvartu i vjerojatno ne bi bio novi stan.''

POS PLUS izgleda ovako: Dio kredita za stan uzimate od banke po kamati od 2,26 do 3,99 posto. Dio kreditira država uz kamatu od dva posto. Ako je rok 20 godina, u prvih deset vraćate novac banci plus jedan posto kamate državi. Drugih deset godina vraćate novac državi. U ministarstvu računaju da će građani tako uštedjeti 10 do 15 tisuća eura.

''Mladi ljudi i ne samo mladi ljudi, to je mjera za sve građane moći će POS plusom povoljnije doći do nekretnine'', kazao je Štromar.

Za četveročlanu obitelj stan može biti veličine do 65 kvadrata. Prednost će imati zaštićeni najmoprimci i građani s neriješenim stambenim pitanjem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna od 10. rujna Štromar najavio novi natječaj za subvencioniranje stambenih kredita; iduće godine i u ožujku

Dosad su se na ovaj način mogli kupiti samo stanovi u novogradnji, a odsad možete kupiti bilo koji stan na tržištu.

Kupljeni POS-ovi stanovi više se ne smiju iznajmljivati kao što je to, za vrijeme turističke sezone, činio Svemir Obilinović - aktualni načelnik bračke općine Nerežišće ili pak pročelnik u Umagu Diego Banković.

Oni koji kupe POS-ov stan pa ga budu dalje iznajmljivali država će kazniti tako što će im cijeli kredit doći na naplatu i još će morati vratiti cijelu državnu subvenciju.

Iz mreže mladih od Vlade traže regulaciju dugoročnog najma. Zbog turizma studenti teško nalaze stanove za najam ili im se od cijene zavrti u glavi.

Pročitajte i ovo Stambena zgrada (Foto: Dnevnik.hr) rekordno niske kamate Uskoro kreće nova runda subvencioniranih stambenih kredita, evo što trebate znati ako želite državne poticaje

''Gotovo 50 posto stanovništva izdvaja više do 40 posto svojih primanja za stanovanje. Možemo se zapitati kako je mladima iz alternativne skrbi koji sa 18 ili 21 godinom preuzimaju brigu o sebi jer država tada prestaje biti njihov roditelj'', rekao je Kruno Topolski, iz Mreže mladih Hrvatske.

Ministar najavljuje rješenje: ''Novi program gdje ćemo graditi zajedno s lokalnim jedinicama baš stanove za najam.''

Zasad, kako doznajemo, zapinje jer gradovi poput Zagreba ili Splita ne žele jeftino dati gradsko zemljište i smanjiti gradske namete, a bez toga gradnja i poslije najam ne mogu biti povoljni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene