Najspremniji pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske u 2018. godini je poručnik fregate, Ante Jović iz Zapovjedništa specijalnih snaga Oružanih snaga RH koji je od 150 natjecatelja u petak najbrže uspio prijeći 40 kilometara dugu stazu od Retkovaca na vinkovačkom području do Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav u Vukovaru.

Galerija


"Za ovo se ne može pripremiti u nekom kratkom vremenu. Moraš dobar dio života biti sportaš ili vojnik", izjavio je novinarima po dolasku na cilj poručnik fregate Ante Jović kojemu je ovo druga pobjeda na natjecanju za najspremnijeg vojnika OS RH koje nosi ime "Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2018.“

Vezani članci Kanader u akciji (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) - 15 Vojska na vatreni ponedjeljak angažirala najviše protupožarnih snaga u sezoni Ministar obrane Mario Banožić i Ivana Pezo Moskaljov - 2 EKSKLUZIVNO Ministar Banožić u Dnevniku Nove TV o stanju u oružanim snagama: ''Otkud vojnicima droga? Ja bih volio to među prvima saznati…''

Natjecanje je počelo rano jutros kod Ekonomije u Retkovcima, a natjecatelji su imali zadatak prijeći stazu dužine 40 kilometara te izvršiti zadane vojničke zadatke na 10-ak radnih točaka, noseći obveznu opremu i naoružanje ukupne težine 16,8 kilograma.

Staza je jednim svojim dijelom prolazila tzv. "kukuruznim putem", putem koji je tijekom opsade agresora i bitke za Vukovar 1991. godine jedini spajao grad s ostatkom Hrvatske, a preko rijeke Bosut u Vinkovcima bio je postavljen improvizirani pontonski most koji su natjecatelji također morali prijeći.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2018.“ provedeno je po sedmi put, a domaćin je bila Gardijska oklopno – mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske iz Vinkovaca.

Sudjelovalo je 150 natjecatelja, od kojih 101 pripadnik Oružanih snaga RH (7 žena, 94 muškarca), 19 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova te 30 pripadnika oružanih snaga savezničkih/partnerskih zemalja (2 žene i 28 muškaraca).

Cilj natjecanja bio je pokazati spremnost i znanje te vojničke vještine pripadnika oružanih snaga, kao i stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja.

"Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2018.“ pratili su general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH i izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OS RH te državni tajnik Tomislav Ivić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića. (Hina)