Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prošle godine za poslom i boljim životnim uvjetima iz Hrvatske u inozemstvo odselilo se 20.858 osoba, a novo istraživanje portala posao.hr pokazuje da o tome razmišlja čak 82 posto ispitanika.


Po podacima Državnog zavoda za statistiku, lani se iz Hrvatske odselilo 20.858 osoba, godinu prije odselilo ih se 15.262, dok je 2012. broj odseljenih iznosio 12.877 osoba.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbogom, Lijepa Naša: Evo kojeg spola, koje dobi i iz kojeg se grada najviše iseljava stanovništvo Hrvatske Slika nije dostupna IZRAČUNALI SMO Doznajte koliko je državljana napustilo RH u zadnjih 15 godina

Posao.hr proveo je u razdoblju od 2. do 9. listopada istraživanje na uzorku od 547 ispitanika, koje je pokazalo da 82 posto razmišlja o odlasku, pri čemu 32 posto ispitanih ne radi aktivno na tome, dok 22 posto tek počinje raditi na odlasku iz zemlje.

Od ukupnoga broja ispitanih, njih 28 posto aktivno djeluje na tome da odseli iz Hrvatske, što ukazuje na značajno čvršću odluku od samog razmišljanja o odlasku.

O odlasku u inozemstvo uopće ne razmišlja 12 posto ispitanika, a 6 posto ih je izjavilo da većina osoba u njihovoj okolini razmišlja ili aktivno radi na odlasku iz Hrvatske, dok oni sami ne razmišljaju o tome.

IDETE TRBUHOM ZA KRUHOM? Ovako će vam stvarno biti kada dođete u Njemačku

"Kvaliteta života jedan je od razloga zbog kojih mnogi ostaju u zemlji, čak i uz manja primanja. Iako veliki broj ljudi u Hrvatskoj razmišlja o odlasku, na to se odlučuje manji broj, najčešće kad zaista ne mogu preživljavati", glasi komentar direktora portala posao.hr Saše Jurkovića.

U protekloj godini najviše su se odseljavali mladi u dobnoj skupini između 25 i 29 godina, slijedi ih dobna skupina između 30 i 39 godina, no ne zaostaje ni odseljavanje starijih, koji pripadaju dobnoj skupini od 45 do 59 godina.

Podaci ankete ukazuju da možemo očekivati i povećanje tih brojki te još jednom potvrđuju da je odljev mozgova hrvatska stvarnost, ističe posao.hr. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook