Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Prva žrtva Domovinskog rata

Porinut policijski brod koji nosi ime Josipa Jovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U brodogradilištu 'Montmontaža - Greben' u Veloj Luci na otoku Korčuli, uz prigodnu je svečanost danas porinut i kršten policijski ophodni broda, koji nosi ime prvog poginulog hrvatskog redarstvenika i prve žrtve Domovinskog rata, Josipa Jovića, koji je na Uskrs, 31. ožujka 1991. poginuo u redarstvenoj akciji 'Plitvice', braneći slobodu, demokraciju i teritorijalni integritet Hrvatske.

Riječ je o prvom i najvećem brodu iz programa izgradnje 29 plovila, koje za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova gradi šest manjih hrvatskih brodogradilišta. Brod je dug 24,5 metara, širok 6,2 metra, gaz mu je 7 metara, dok mu je ophodna brzina 25 čvorova.

Prvenstveno je namijenjen za nadzor unutarnjih morskih voda državne granice teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa Republike Hrvatske, što uključuje motrenje, praćenje i kontrolu brodova i brodica na području PU dubrovačko-neretvanske. Brod će imati sedam članova posade.

Kuma broda, koji nosi ime prvog poginulog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu Josipa Jovića, je njegova majka Marija Jović. Prigodnoj svečanosti nazočili su brojni gosti i uzvanici među kojima obitelj Jović, ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić te ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Karamarko je, uz ostalo, kazao kako će ovaj brod biti podsjetinik na životnu priču Josipa Jovića i njegovo stradanje na početku Domovinskog rata, zapamćeno kao 'krvavi Uskrs', a koji je, naglasio je ministar, 'bio istinski Uskrs novonastale hrvatske države'. Ovaj, a i svi brodovi rađeni za potrebe MUP-a, nositi će imena poginulih hrvatskih redarstvenika. Na taj način odajemo počast čovjeku koji se bez ikakve dvojbe odazvao pozivu domovine i koji je herojstvom zadužio sve nas, istaknuo je ministar Karamarko.

Direktor brodogradilišta 'Montmontaže - Greben', Mladen Žanetić, istaknuo je kako su brod 99 posto izradili radnici brodogradilišta Montmontaža Greben i kooperanti iz Vele Luke. Još jedan ovakav brod za Ministarstvo biti će završen u lipnju, najavio je. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plitvice: 17 obljetnica pogibije Josipa Jovića Slika nije dostupna Aržano: obljetnica smrti Josipa Jovića

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene