Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U brodogradilištu 'Montmontaža - Greben' u Veloj Luci na otoku Korčuli, uz prigodnu je svečanost danas porinut i kršten policijski ophodni broda, koji nosi ime prvog poginulog hrvatskog redarstvenika i prve žrtve Domovinskog rata, Josipa Jovića, koji je na Uskrs, 31. ožujka 1991. poginuo u redarstvenoj akciji 'Plitvice', braneći slobodu, demokraciju i teritorijalni integritet Hrvatske.


Riječ je o prvom i najvećem brodu iz programa izgradnje 29 plovila, koje za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova gradi šest manjih hrvatskih brodogradilišta. Brod je dug 24,5 metara, širok 6,2 metra, gaz mu je 7 metara, dok mu je ophodna brzina 25 čvorova.

Prvenstveno je namijenjen za nadzor unutarnjih morskih voda državne granice teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa Republike Hrvatske, što uključuje motrenje, praćenje i kontrolu brodova i brodica na području PU dubrovačko-neretvanske. Brod će imati sedam članova posade.

Kuma broda, koji nosi ime prvog poginulog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu Josipa Jovića, je njegova majka Marija Jović. Prigodnoj svečanosti nazočili su brojni gosti i uzvanici među kojima obitelj Jović, ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić te ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Karamarko je, uz ostalo, kazao kako će ovaj brod biti podsjetinik na životnu priču Josipa Jovića i njegovo stradanje na početku Domovinskog rata, zapamćeno kao 'krvavi Uskrs', a koji je, naglasio je ministar, 'bio istinski Uskrs novonastale hrvatske države'. Ovaj, a i svi brodovi rađeni za potrebe MUP-a, nositi će imena poginulih hrvatskih redarstvenika. Na taj način odajemo počast čovjeku koji se bez ikakve dvojbe odazvao pozivu domovine i koji je herojstvom zadužio sve nas, istaknuo je ministar Karamarko.

Direktor brodogradilišta 'Montmontaže - Greben', Mladen Žanetić, istaknuo je kako su brod 99 posto izradili radnici brodogradilišta Montmontaža Greben i kooperanti iz Vele Luke. Još jedan ovakav brod za Ministarstvo biti će završen u lipnju, najavio je. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Plitvice: 17 obljetnica pogibije Josipa Jovića Slika nije dostupna Aržano: obljetnica smrti Josipa Jovića
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju