Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Plitvice: 17 obljetnica pogibije Josipa Jovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Plitvicama je danas obilježena 17. godišnjica pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića (Aržano, 1969.) koji je iz srpske zasjede ubijen na Uskrs 31. ožujka 1991. kao prva žrtva Domovinskog rata.

Ispred spomen-obilježja okupili su se, uz obitelj Josipa Jovića, brojni sudionici plitvičke akcije '91, državni, vojni i politički dužnosnici i pripadnici braniteljskih udruga da odaju dužnu počast Josipu Joviću, ali i svim poginulim braniteljima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obilježen 'Krvavi Uskrs' Komemoracija Josipu Joviću na Plitvicama Slika nije dostupna Aržano: obljetnica smrti Josipa Jovića

Predsjednik Udruge specijalnih postrojbi policije iz Domovinskog rata Svemir Vrsaljko među ostalim je istaknuo kako su se okupili da bi se poklonili žrtvi čovjeka koji nije bio zatečen agresijom na Hrvatsku, nije bio mobiliziran, već je zbog svijesti i odanosti, zbog osobnog i nacionalnog ponosa, dao život za domovinu.

"Takav je bio Josip Jović. Nemamo pravo na zaborav, na izdaju, predaju i prodaju. Naša je trajna obveza boriti se i izboriti za Hrvatsku po mjeri maloga čovjeka kakav je bio i Josip Jović, kao i većina istinskih branitelja", zaključio je Vrsaljko.

Sudionicima komemorativnog skupa obratili su se, uz ostale, i ministri unutarnjih poslova Berislav Rončević i obrane Branko Vukelić, a u ime predsjednika Republike i Sabora general Zbora Josip Lucić i saborski zastupnik Emil Tomljanović.

Rončević je istaknuo da je na junačkom djelu Josipa Jovića stvarano hrvatsko redarstvo iz kojega je kasnije iznikla hrvatska vojska i njezine najelitnije postrojbe, a ministar Vukelić je naglasio da je hrvatska vojska transformirana po standardima NATO-a od kojega se ovih dana očekuje pozivnica za pristup.

"Da nije bilo Josipa Jovića i hrabrih branitelja, ne bi bilo ni hrvatske države", poručila je izaslanica hrvatskog premijera i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

"Mi smo ovdje kako bi se poklonili Josipu Joviću, njegovoj žrtvi, ali kako bismo i zahvalili njegovoj obitelji. Josip je simbol domoljublja, simbol ljubavi prema Hrvatskoj, simbol junaštva. Ubojstvo i smrt Josipa Jovića", dodala je Kosor, "nagovijestili su kakav je velikosrpski agresorski stroj, kamo on ide i što on hoće- uništiti sve što je hrvatsko od Josipa Jovića do Blage Zadre i 938 žrtava najveće masovne grobnice u Vukovaru".

Nakon što su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježju u plitvičkoj šumi molitvu za Josipa Jovića i sve poginule branitelje vodio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene