Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sužava se krug oko osumnjičenih za primanje mita u aferi Daimler.


Hrvatski istražitelji sastali su se s američkim kolegama i dobili puno korisnih informacija. Porezna Uprava i Ured za sprječavanje pranja novca provjeravaju sve uplate koje su iz Daimlera stizale u Hrvatsku.

Vezani članci Đurđica Jurić - 1 Detalji akcije protiv utajivača poreza, stručnjakinja objasnila cijeli proces: ''Moraju poznavati propise o PDV-u i najslabije karike u svakoj državi EU'' Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Marić u Saboru dobio specijalni poklon, Maras ga iznenadio cvijećem

>> 'Vlada mora obustaviti posao s Daimlerom'

No, strahuje se kako bi trag novca mogao biti prekinut na famoznim Kajmanskim otocima i off shore kompanijama. Model Daimlerovog podmićivanja očito je dobro uhodana špranca. Od 2003. do 2008. njemački je koncern uplatio oko 3,02 milijuna eura na račun IM Metala i njihovih direktora. Dio za plaće, a dio za mito Vladinim dužnosnicima. Novac nije dugo ostao u Hrvatskoj, veći dio prebačen je na račune dvaju off shore kompanije na Kajmanskim otocima. Dok traje potraga za novcem u Hrvatskoj svi traže objavu imena. Nakon trojice potpisnika Ugovora na red je došao i tadašnji potpredsjednik Vlade. 'Niti sam nuđen osobno s mitom niti sam primio mito, a ni nitko od mojih suradnika. To je moja poruka vezana za slučaj Daimler', rekao je Slavko Linić.

Hrvatski istražitelji sastali su se s američkim kolegama i razmijenili informacije. Od američke porezne uprave dobili i konkretne podatke o određenim financijskim transakcijama koji bi ih trebali dovesti do imena primatelja mita. Slavko Linić kaže da očekuje poziv DORH-a. 'Dapače u bilo kojem dijelu svatko od nas će dati odgovore da bi DORH i USKOK odradili svoj dio posla. Ovaj posao je završen prije osam godina do danas nisam pozvan ni kontaktiran', dodaje Linić. Državno odvjetništvo istražuje i neke dužnosnike HDZ-ove vlade. Mito je naime uplaćivano i za vrijeme njihovog mandata sve do 2008. godine. Uskok će zatražiti razgovor s otpuštenim direktorima iz Daimlera, čija je poslovna karijera okončana upravo zbog davanja mita u Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju