Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvođenje reda u sustav

Porezna uprava 'bacila oko' na domaće estradne zvijezde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među osobama kod kojih je očit nesklad između primanja i imovine koju posjeduju podosta su mjesta zauzeli ugledni domaći estradnjaci.

Dosadašnje je češljanje podataka o primanjima i prijavljenoj imovini izbacilo popis od oko dvije tisuće imena onih koji su jednostavno rečeno prijavljeni na minimalac, a žive u luksuznim nekretninama, voze skupe automobile, imaju podeblji bankovni račun. Među njima su i brojne domaće zvijezde, neke su se već odazvale na poziv porezne.

Pročitajte i ovo Ilustracija od viška glava ne boli Curi vrijeme za povrat poreza: Pogledajte kome se najviše isplati prijaviti i kad stiže novac Slika nije dostupna SVE NA JEDNOM MJESTU Potpisali ste ugovor o najmu? Pogledajte koliko poreza morate platiti te koja su prava najmodavca i najmoprimca

Među više od dvije tisuće osoba koje je porezna uprava stavila na popis onih kod kojih je očit nesklad između primanja i imovine koju posjeduju podosta su mjesta zauzeli ugledni domaći estradnjaci.

"Porezna uprava svakodnevno provodi postupke utvrđivanja nesrazmjera između stečene imovine i izvora sredstava sukladno odredbama članka 63. Zakona o porezu na dohodak. Kontinuirano se prate promjene imovnog stanja poreznih obveznika bez obzira na djelatnost koju obavljaju i bez obzira radi li se o osobama iz javnog života ili o poreznim obveznicima koji nisu poznati široj javnosti', piše u priopćenju Ministarstva financija.

"U pravilu Porezna uprava ima uvid u sve podatke koji su oporezivi koji su prošli oporezivanje, no međutim kada se uspoređuju primitci sa stečenom imovinom kada je riječ o pokretnim i nepokretnim stvarima tada može nastati problem", pojašnjava Đurđica Jurić iz Ministarstva.

Hrvatski estradnjaci posluju na dva načina, imaju samostalnu djelatnost odnosno vode svoje knjige. Ili s onim tko ih angažira potpisuju ugovor o autorskom djelu i tada taj isplatitelj plaća porez, ako ga ne plate, može ih stići kazna i do 50 tisuća kuna. "Razlika veće vrijednosti imovine od njezinih izvora proglašava se dohotkom. Taj će dohodak podignuti na bruto dohodak i tada se gleda koja je stopa poreza na dohodak ne vjerujem da će to biti 12 posto može biti 25 u najvećem slučaju bit će 40 posto poreza na dohodak", kaže Jurić.

Problem nastaje i s brojnim gažama odrađenim u inozemstvu, za koje se u većini slučajeva porez ne prijavi. Imovina se često prepisuje i na članove obitelji te prijatelje - no i oni bi u sumnjivim slučajevima mogli biti pozvani na razgovor. Izgovori se često traže i u prijateljima iz tzv.banana država. Nitko do spominjanih imena poznatih domaćih zvijezda nije nam želio potvrditi poziv u poreznu. Rok za pojašnjavanje onoga što doista posjeduju u odnosu na prijavljeno istječe im u petak.

Brojni su primjeri svjetskih zvijezda koje su zbog utaje poreza završile i iza rešetaka - Wesley Snipes utajio je 17 milijuna dolara te dobio godinu dana zatvora, Martha Stewart u zatvoru je provela 5 mjeseci zbog utaje tek 220 tisuća dolara. Na dvije godine uvjetno je osuđen i Boris Becker. Marc Anthony platio je 2 milijuna dolara nakon što je poreznike izbjegavao gotovo 4 godine. Poreznici su i kod nas odlučili napokon početi raditi svoj posao.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene