Građani se pitaju hoće li plaćati porez na nekretnine ili neće? To koliko se puta taj porez najavio pa se od njega odustalo, više nitko ne zna izbrojati. Trebao je zamijeniti komunalnu naknadu, a baš o njoj raspravljat će zastupnici.

Galerija


I dok HNS-ov potpredsjednik Vlade, uvjerava da porez na nekretnine nije skriven u tom zakonu, oporba upozorava da bi nam mogli podmetnuti - kukavičje jaje. Plaćali smo je do sada, pa ćemo i od sada.

Vezani članci Predrag Štromar, predsjednik HNS-a, i Sabina Tandara Knezović Predrag Štromar u Dnevniku Nove TV otkrio zašto je u koaliciji s HDZ-om i bi li to ponovio Predrag Štromar, predsjednik HNS-a HNS otkazao sve predizborne skupove, Štromar: "Politika ne smije biti ispred zdravlja ljudi"

''Komunalna naknada kao do sada, tako i dalje'', rekao je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade. Ako je tome tako, čemu onda mijenjati zakon?

''Zakon se mijenja zbog usklađivanja s direktivama Europske unije, zbog zakona o javnoj nabavi i takvim stvarima'', rekao je Štormar.

A takvu, komunalnu naknadu, svojedobno je trebao zamijeniti porez na nekretnine. ''Kako to nije uspjelo, sada se kroz zakon o komunalnom gospodarstvu, zapravo uvodi drugačiji način definiranja komunalne naknade što je indirektno želja za uvođenjem poreza na nekretnine'', rekla je Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica Glasa.

Crv sumnje izazvao je i komentar samog ministarstva iz javne rasprave u kojem su napisali da se uvodi jednostavan porez na nekretnine. Iz ministarstva su nam objasnili kako je javno savjetovanje prošlo, a Vlada tek onda odustala od poreza na nekretnine.

''U komunalnoj naknadi nema poreza na nekretnine. Komunalna naknada plaća se prema lokaciji/zoni, a iznos određuju jedinice lokalne samouprave'', poručuju iz ministarstva graditeljstva.

Da poreza na nekretnine neće biti, potvrdio je i ministar financija. ''Zakon o lokalnim porezima je izbacio porez na nekretnine'', kaže Marić. Komunalna naknada, trebala bi, uvjerava Štromar, ostati ista.

''U zadnjih nekoliko godina nisu baš previše mijenjali te iznose, ja vjerujem da će ti iznosi biti isti'', kaže Štromar. Građani će po svojim računima vidjeti, je li imao pravo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr