Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A više ih je

Porazno: Žene u Hrvatskoj su 12,6 posto manje plaćene od muškaraca

Videozid Romine Knežić o položaju žena u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Videozid Romine Knežić o položaju žena u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Videozid Romine Knežić o položaju žena u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Videozid Romine Knežić o položaju žena u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Videozid Romine Knežić o položaju žena u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Videozid Romine Knežić o položaju žena u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Videozid Romine Knežić o položaju žena u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
U Hrvatskoj živi više žena nego muškaraca. Prema procjeni stanovništva sredinom 2017. godine, 51,7 posto čine žene. U 2017. od ukupnog broja rođenih, 48,4 posto bile su djevojčice.

U Hrvatskoj živi više žena nego muškaraca. Prema procjeni stanovništva sredinom 2017. godine, 51,7 posto čine žene. U 2017. od ukupnog broja rođenih, 48,4 posto bile su djevojčice.

Pročitajte i ovo Međunarodni Dan žena - 2 rezultati istraživanja Postoji li rodna neravnopravnost u Hrvatskoj i gdje stojimo u odnosu na druge zemlje? Dan žena - 4 rušenje stereotipa Obilježavanju Dana žena pridružili se i strani radnici: "Osjećam se sigurno ovdje"

Roditeljski dom žene u Hrvatskoj napuštaju u prosjeku s 30,4 godine, a u prvi brak ulaze s 28,6 godina. U našoj zemlji živi 128 žena koje imaju 100 ili više godina.

Na visokim učilištima čak 57 posto su studentice, a od ukupnog broja onih koji su završili sveučilišni ili stručni studij 59,7 posto su žene. Doktorica znanosti je 55,4 posto.

Prosječna dob Hrvatica pri prvom zaposlenju je 26 godina. Najveći udio zaposlenih žena je u Krapinsko-zagorskoj županiji, 52,1 posto. Na rukovodećim pozicijama diljem zemlje tek je 29 posto žena. U odnosu na muškarce, žene u Hrvatskoj manje su plaćene.

Prosječna neto plaća žene je 5.294 kune, dok je prosječna plaća muškarca 6.060 kuna, odnosno za 12,6 posto veća.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene