Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz zdravstvene neprijatelje statističari upozoravaju i na to da je znak za uzbunu pad nataliteta.


Poražavajući podaci ukazuju na to da svaki drugi stanovnik Hrvatske umire od infarkta i drugih kardio-vaskularnih bolesti. Drugi ubojica je rak. Od njega je umrlo više od 14 tisuća ljudi, dok je novooboljelih oko 20 tisuća. Uz zdravstvene neprijatelje statističari upozoravaju i na to da je znak za uzbunu - pad nataliteta.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Thinkstock) Nastavlja se povećanje smrtnosti u Hrvatskoj: ''To su problemi čitave države'' Ranko Ostojić Ranka Ostojića liječnici probudili iz inducirane kome nakon težeg infarkta

"Prirodni pad u Hrvatskoj za prva tri mjeseca je oko 5 tisuća i 200 ljudi, ako to projiciramo za cijelu godinu vrlo vjerojatno će u ovoj godini prirodni pad i premašiti 20 tisuća ljudi", upozorio je demograf Stjepan Šterc. 

Šterc se protivi najavi da će Vlada problem rješavati putem Uprave za demografiju, koja bi bila u sklopu Ministarstva socijalne politike.

LISTE ČEKANJA BUJAJU Na neke preglede čeka se i više od godinu dana

"Mi ćemo reagirati na taj prijedlog jer smatramo da ta problematika apsolutno treba i zaslužuje najveću institucijsku razinu". Tvrdi da je, uz gospodarstveni, demografski problem - najveći. Država ga sada misli riješiti upravom umjesto obećanim ministarstvom.

Očekivano trajanje života za oba spola je 77,6 godina. Samo za žene je 80,5, a za muškarce 74,6 godina. 

"Vodeći javnozdravstveni problemi i dalje su bolesti cirkulacijskog sustava i maligne neoplazme. Uz to bih dodao da su najčešći uzroci korištenja zdravstvene zaštite na primarnom nivou bolesti respiratornog sustava", kazao je Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.