Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz zdravstvene neprijatelje statističari upozoravaju i na to da je znak za uzbunu pad nataliteta.


Poražavajući podaci ukazuju na to da svaki drugi stanovnik Hrvatske umire od infarkta i drugih kardio-vaskularnih bolesti. Drugi ubojica je rak. Od njega je umrlo više od 14 tisuća ljudi, dok je novooboljelih oko 20 tisuća. Uz zdravstvene neprijatelje statističari upozoravaju i na to da je znak za uzbunu - pad nataliteta.

Vezani članci Crno brdo - 3 Crno brdo u Biljanima nije jedino crno brdo u Ravnim kotarima: Država kani zaraditi na prodaji troske? Crno Brdo u Biljanima Donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatskoj prijete financijske sankcije: ''Država se 10 godina poigrava sa zdravljem ljudi''

"Prirodni pad u Hrvatskoj za prva tri mjeseca je oko 5 tisuća i 200 ljudi, ako to projiciramo za cijelu godinu vrlo vjerojatno će u ovoj godini prirodni pad i premašiti 20 tisuća ljudi", upozorio je demograf Stjepan Šterc. 

Šterc se protivi najavi da će Vlada problem rješavati putem Uprave za demografiju, koja bi bila u sklopu Ministarstva socijalne politike.

LISTE ČEKANJA BUJAJU Na neke preglede čeka se i više od godinu dana

"Mi ćemo reagirati na taj prijedlog jer smatramo da ta problematika apsolutno treba i zaslužuje najveću institucijsku razinu". Tvrdi da je, uz gospodarstveni, demografski problem - najveći. Država ga sada misli riješiti upravom umjesto obećanim ministarstvom.

Očekivano trajanje života za oba spola je 77,6 godina. Samo za žene je 80,5, a za muškarce 74,6 godina. 

"Vodeći javnozdravstveni problemi i dalje su bolesti cirkulacijskog sustava i maligne neoplazme. Uz to bih dodao da su najčešći uzroci korištenja zdravstvene zaštite na primarnom nivou bolesti respiratornog sustava", kazao je Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju