Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klimatske promjene jedna su od najvećih prijetnji sigurnosti i prosperitetu.


U prezentaciji mape koja prikazuje promjene vezane uz globalni porast temperature od 4 Celzijeva stupnja, a koju je izradilo britansko veleposlanstvo, i prigodnoj vožnji električnim biciklom po Trgu sv. Marka sudjelovao je britanski veleposlanik David Blunt, predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir, te nekoliko saborskih zastupnika i zastupnica.

>> Slijedi 40 godina ekstremnih vrućina

Vezani članci Policijska sirena, ilustracija U teškoj prometnoj nesreći kod Podsuseda na mjestu poginula biciklistica Pad policajca Potjera na biciklu: Policajac lovio odbjeglog kriminalca, a slučajni prolaznik snimio njegov akrobatski pad

'Klimatske promjene jedna su od najvećih prijetnji sigurnosti i prosperitetu s kojima se svi danas susrećemo. Porast mora od svega nekoliko centimetara imat će velike posljedice globalno, pa tako i u Republici Hrvatskoj', rekao je Blunt u izjavi za novinare.

Zbogom Dubrovniče!

 'Zamislite posljedice porasta razine mora za 50 centimetara. Zbogom Dubrovniče, zbogom Splite, zbogom Rijeko, zbogom većini vaše turističke industrije. Zbog toga je toliko važno da se pozabavimo tim pitanjem i da svi kolektivno promijenimo naše ponašanje', istaknuo je.

Ovom akcijom želi se podsjetiti na značajan utjecaj prometa na svjetsku klimu te s time posljedično i na globalno zatopljenje uslijed emisija stakleničkih plinova. 'Mnoge moje kolege i kolegice, kao i ja osobno, na posao dolazimo javnim prijevozom i pješice i naravno i da u drugim segmentima možemo puno doprinjeti, ne samo u prometu, da se emisije stakleničkih plinova smanje', rekla je Petir.

Na Trgu sv. Marka zastupnici i britanski veleposlanik imali su priliku provozati se električnim biciklima, Segwayom i jednom vrstom električnog tricikla Trikkeom. Također su mogli razgledati prototip električnog automobila hrvatske tvrtke Dok-ing. (Hina)