Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki četvrti gost

Porastao broj njemačkih turista!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najbrojniji hrvatski gosti su Nijemci, gotovo svaki četvrti turist dolazi iz Njemačke. Kako bi isplanirali glavnu turističku sezonu, u Dubrovnik je stiglo više o 380 njemačkih turoperatora i vlasnika turističkih agencija.

Sve upućuje na još jednu uspješnu godinu, sve više njemačkih gostiju za svoj odmor odabire Hrvatsku. Njemačka je ogromno turističko tržište od 80 milijuna ljudi, kojima je odlazak na odmor dio kulture; te se za njemačke turiste već godinama bore svi hrvatski konkurenti, Grčka, Španjolska, Cipar.

Pročitajte i ovo Letovi - 2 Problem za cjelogodišnji turizam Ima turista, ali nema letova: "Ako već nemamo infrastrukturu za vlakove, onda bismo morali imati avionske linije" Vrućine - 11 Hrvatska među najposjećenijima Turističke brojke cvjetaju, ali nije sve tako savršeno: "To je problem s kojim se moramo suočiti u budućnosti"

Nijemci su gosti koji s jedne strane pomno planiraju svoj odmor, a s druge strane, na odmoru ostaju ipak duže od, recimo, Engleza ili Francuza. O navikama njemačkih gostiju razgovarali smo s dubrovačkim hotelijerima, ugostiteljima, putničkim agencijama, i svi su jednoglasno ustvrdili, oni su vjerni gosti, koji svoj odmor žele provesti što aktivnije.

Irena je sa suprugom prvi dio godišnjeg odmora odlučila provesti u Dubrovniku. 'Odlazimo sutra, u Dubrovniku smo već 5 dana', kazala je. Irena je u hrvatsku stigla na nagovor prijatelja. 'Čitali smo u novinama, na internetu, a najviše su nam pričali prijatelji', kazala je.

>> Porasla ponuda sezonskih poslova na Jadranu!

Njemci su godinama najbrojniji hrvatski gosti (24,2 posto), gotovo svaki četvrti turist u Hrvatsku dolazi iz Njemačke, a tek potom sljede gosti iz Slovenije (10,8 posto) i Austrije (8,9 posto). Ove bi godine Nijemaca trebalo biti još i više. 'Nakon što su strpljivo sačekali udar krize 2008. i 2009. godine, Nijemci su racionalno odlučili ponovno se odmarati van svoje zemlje', kazao je Jovo Sekulović, direktor jednog hotela.

A upravo je racionalno glavni opis njemačkih gostiju, u pravilu na odmor odlaze 3 puta godišnje,a svaki trošak pomno planiraju.'Sada su to kraći boravci od sedam, deset pa možda i pet dana', kazao je Stanko Ljubić, predsjednik strukovne udruge putničkih agencija. A svoj odmor njemački gosti provode aktivno, žele vidjeti što više znamenitosti i narodnih običaja.

Nijemce se u prvom redu najviše dopada ljepota Hrvatske, od plaža i prirode do povijesnih znamenitosti, kao i činjenicu da je Hrvatska vrlo blizu Njemačkoj. S druge strane, kao problem njemački turoperatori naglasili su slabiju zračnu povezanost hrvatskih i njemačkih gradova, kao i činjenicu da na svom hrvatskom odmoru ne mogu plaćati eurima, već svoj novac moraju mijenjati za kune.
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene