Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVOZIMO STRANE RADNIKE

Kvote za stočare i pastire razgrabljene već u prvih nekoliko sati, ministar u čudu: "To je nemoguće!"

Petar Turkalj, poljoprivrednik (Foto: Dnevnik.hr)
Petar Turkalj, poljoprivrednik (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Petar Turkalj, poljoprivrednik (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Iako je 2018. godina tek počela, za neka su zanimanja već popunjene kvote za uvoz stranih radnika. Upravo je to slučaj s kvotom od 35 dozvola za pastire i stočara.

Godina jedva da je započela, a najavljena reforma radnog zakonodavstva gotovo je već pala, i to na kvotama za zapošljavanje stranaca. One su, naime, za neka zanimanja već iskorištene, pa poduzetnici umjesto da na početku godine budu puni radnog elana - već razmišljaju o zaustavljanju proizvodnje.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

Umjesto da mu netko pomaže o svojim kravama Petar Turkalj mora brinuti sam. Iako želi zaposliti pomoćnog pastira ili stočara, nema kako. Na burzi ih nema, a strance ne može jer kvota za ovu godinu, koja tek što je počela, već je popunjena. "Na dan kad su ih pustili, do 10 sati ih više nije bilo. Nije mi normalno kad vidim da su u turizmu pustili 4500 kvota, a na nas poljoprivrednike - 35. Nas mljekara u Hrvatskoj ima 7000 i nepojmljivo mi je da su nam dali tako malo kvota. U ovome poslu teško je naći radnika i vani, a kamoli u Hrvatskoj", kazao je Turkalj.

Petar Turkalj, poljoprivrednik (Foto: Dnevnik.hr) Petar Turkalj, poljoprivrednik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Kvote su ove, kao i prošlih godina, išle po modelu - tko prvi, njegova djevojka. I ako netko od stranaca zaposlenih preko kvote da otkaz, ona propada za ostatak godine i na to radno mjesto ne može doći nitko drugi. "Po meni bi bilo najbolje da se kvota dodijeli OPG-u, tako da mi možemo uvesti radnika kad ga dobijemo, a ako se on nama ne sviđa, ili mi njemu, da možemo onda tražiti drugoga", veli Turkalj. "Znači, idućih 11 mjeseci mi opet nemamo nikoga, a nemamo ni kvotu!" ogorčena je Mihaela Turkalj.

Kvote zajednički dogovaraju i određuju ministarstva rada i unutarnjih poslova. Ovo prvo uputilo nas je na ovo drugo, koje vodi evidenciju. A resorni ministar nije upućen u stanje na terenu.

"Nemoguće je da su kvote već popunjene s obzirom da se tek od danas zapravo taj cijeli posao kreće, doduše od 19. 12. je bilo moguće aplicirati", kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Udruga poslodavaca želi slovenski model

Da se ovakve situacije ne bi ponavljale, Udruga poslodavaca želi slovenski model. "Ako ste vi poslodavac koji dođe i javi se slovenskom zavodu za zapošljavanje s potrebom da vam treba 5 pastira, u tom slučaju oni imaju rok od 5 dana da vam nađu takvu osobu, slovenskog državljanina, a ako ne, vi imate automatski dozvolu za zapošljavanje stranca", rekla je Admira Ribičić (HUP).

Da apsurd bude veći, uz toliko nezaposlenih u zemlji pastire moramo uvoziti. Taj je posao i solidno plaćen, početna plaća iznosi 6 i pol tisuća kuna, osigurani su smještaj i hrana. Unatoč svemu, sve je izglednije da će Petar s početka priče, zbog manjka radne snage i države koja mu ne zna pomoći, proizvodnju sireva uskoro morati obustaviti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene