Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skuplje gorivo

Hoće li Vlada reagirati na rast cijena goriva? Čak pola cijene ide državi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulazimo u tjedan kada se sprema novo poskupljenje goriva.

Sprema se novo poskupljenje goriva, no iz Vlade još nema službenog očitovanja o tome hoće li reagirati i na bilo koji način utjecati na cijenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potvrđeno je Vlada objavila nove cijene goriva Nove cijene goriva 26.08.2023. - 5 Nove cijene Loše vijesti za vozače: Opet poskupljuje gorivo, no ima i jedna dobra stvar

>> Razbijena četiri mita o metodama kojima se štedi gorivo

>> Nema kraja: Od utorka nas čeka novo poskupljenje goriva

Jedna kompanija nam je i potvrdila da s cijenom, unatoč kretanjima na svjetskom tržištu, neće prelaziti 10,99. Oporba smatra da je Vlada već trebala reagirati.

'Vlada je već trebala reagirati i ovo je zaista vrlo čudno kako je Vlada potpuno nezainteresirana za činjenicu da energenti, odnosno nafta, benzin i sve ono što je vezano uz taj energent poskupljuje, a posljedica svega toga će sasvim sigurno biti i val poskupljenja', rekao je Đuro Popijač iz HDZ-a, bivši ministar gospodarstva.

Spriječiti novi udar mogla bi Vlada, a ostala su joj još 24 sata. Neslužbeno doznajemo da će se vjerojatno pokušati ublažiti novi rast cijena goriva, barem dijelom. Ili će se Vlada pokušati odreći nekog svog dijela ili će tražiti od naftnih kompanija da dio povećanja ukalkuliraju u svoje marže.

Ukoliko se ništa od toga ne dogodi, prema novom obračunu najprodavaniji eurosuper 95 trebao bi poskupjeti s 10,77, na 11,04, a eurodizel s 10,18 na 10,33. Tijekom dana pokušali smo doznati što bi Vlada mogla napraviti, ali nema službenih izjava. U ministarstvu gospodarstva nisu se željeli očitovati.

Očito da Vlada pokušava iskoristiti još neko vrijeme pa će odlučivati o potezima. Postoje neke naznake da će se cijena za eurosuper 95 možda zaustaviti na 10,99 kako bi se donekle poskupljenje ublažilo i ipak zaustavilo ispod granice od 11 kuna. Navodno bi se moglo tražiti da naftne kompanije dio povećanja ukalkuliraju u svoju maržu, kao što je bilo slučaj kod povećanja PDV-a.

Nas je zanimalo kakva je struktura cijene. Primjerice kod jedne litre eurosupera 95 gotovo pola odlazi državi. Pravo pitanje je što država kroz to može napraviti, kroz trošarine, kroz PDV, kroz razne nakande kako bi ublažila rast cijena goriva. Svaka najava poskupljenja izaziva novo razočaranje kod građana. 'Kada sam 2006. godine kupio auto rezervoar je koštao 350 kuna, sada 500 kuna', rekao je jedan vozač. 'Vozim samo kad moram', kaže vozačica.

Oni koji će nastaviti voziti zato će razmišljati kada točiti. U utorak bi mogli po novim cijenama. Dok Vlada još šuti o novom obračunu, bivša vlast iznenađena je njezinim ponašanjem. Prošle godine u ovo vrijeme HDZ je smanjio trošarine, ali i ukinuo naknadu za HANDU za plavi dizel.

'Mi smo već kada je cijena naftnih derivata prešla devet kuna znali da će to negativno utjecati na rast troškova', rekao je Popijač. U primjerice litri eurosupera 95 od 11 kuna 4 lipe po novom obračunu nekoliko je davanja koja idu državi, PDV, trošarine, naknada za handu, biogoriva. Drugim riječima državi od maloprodajne cijene ide gotovo pola - 5 kuna 36 lipa. Slično je i kod eurodizela. Bivši ministar gospodarstva tako smatra da je država već trebala reagirati.

'Uz 25 posto PDV-a, nepotrebnog povećanja, prostor u trošarinama postoji, ali naravno i u drugim davanjima koji su ugrađeni u cijenu', kaže Popijač. Ostale parlamentarne stranke sličnog su razmišljanja. Hrvatski laburisti za ovu temu nisu imali vremena, ali u HDSSB-u strahuju da će ako Vlada nastavi čekati s reakcijom doći do težih posljedica.

'Vlada nema mehanizam da kontrolira cijene'

'Utjecajem cijena energenata smatram da će doći do domino efekta na sve druge cijene. Mi kao HDSSB posebno se zalažemo kad govorimo o plavom dizelu, ali isto tako udjel u trošarini se mora smanjiti', rekao je Krešimir Bubalo. Iz Vladinih krugova napominju da se s trošarinama ne smije ići ispod određenog prosjeka Europske unije. Argument je i što su cijene i u drugim zemljama visoke s čime se slaže i struka.

'Bojim se da Vlada nema mehanizam da kontrolira te cijene', smatra Davor Štern, naftni stručnjak. Analitičari upozoravaju: moglo bi biti i gore. Optimizma kad je riječ o cijenama nafte trenutačno nema. Zadnju će reći ministarstvo gospodarstva koje sutra donosi maksimalne cijene, a one ne smiju ići više od tri posto. Prema informacijama koje mi imamo naftni derivati trebali bi poskupjeti od 10 do 30 lipa. Bit će to u svakom slučaju novi šok za vozače. Od sredine siječnja do danas imamo konstantna poskupljenja naftnih derivata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene