Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruge Transparency International Hrvatska i GONG će od danas, pa do 10. listopada ponovno zajednički provoditi akciju 'Imamo pravo znati!', kojoj je osnovni cilj upoznati građane o njihovom zakonskom pravu na pristup informacijama te unaprjeđenje legislative koja regulira to pravo i financiranje izbornih kampanja.


Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović i izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar su na konferenciji za novinare upozorili da građani, ali i nevladine udruge, teško ostvaruju svoje pravo na pristup informacijama od državne i lokalnih vlasti, te da stoga zakon koji regulira to pravo, a koji je na snazi od početka 2004., nije ispunio svoju svrhu. 'Zakon se ne provodi i treba ga što skorije mijenjati', istaknula je Pernar, dodavši da su iz Vlade više puta obećavali kako će izraditi zakonske izmjene, ali da to još nisu učinili.

Vezani članci Oriana Ivković Novomet iz GONG-a GONG: Hrvatski sabor jedini je parlament u EU-u koji već godinu dana ne objavljuje kako je glasao koji zastupnik. ''Imamo pravo znati'' Slika nije dostupna GONG: Zakon o pravu na pristup informacijama još uvijek neprepoznat

Pernar je iznijela rezultate GONG-ova istraživanja prema kojemu čak trećina svih gradova i općina još nije imenovala službenika za informiranje, iako to zakon propisuje, da se u nekim lokalnim jedinicama uopće ne javljaju na telefon, a neki gradovi i općine čak i po 50 kuna naplaćuju uvid u dokumente koji inače trebaju biti dostupni javnosti.

Petrović je, pak, iznio rezultate ankete u kojoj su TIH-ovi aktivisti odgovorne u županijama i 30 najvećih gradova pitali koliko su proračunskog novca lani isplatili političkim strankama - odgovorilo je 90 posto županija te svega 75 posto gradova, što je, kaže Petrović, poražavajuće s obzirom da je Zakon o pravu na pristup informacijama na snagu stupio prije više od pet godina. Prema toj anketi, isplaćeno je 22 milijuna kuna, od čega 13 milijuna iz županijskih, a 9 milijuna kuna iz gradskih proračuna - iz županija najviše je novca, 4,2 milijuna kuna, isplaćeno HDZ-u, slijedi SDP koji je dobio 2,3 milijuna kuna te HSS s 1,4 milijuna, dok su gradovi najviše dali lokalnom HDZ-u (2,2 milijuna), te SDP-u (1,9 milijuna) i HNS-u (721 tisuća kuna).

Upravo je transparentnost financiranja stranaka, odnosno njihovih izbornih kampanja, jedna od glavnih tema te akcije, posebno uoči predsjedničkih izbora krajem ove ili početkom iduće godine. Aktivisti TIH-a i GONG-a u idućih pet tjedana namjeravaju obići što više gradova, od kojih najmanje deset županijskih središta, gdje će postaviti info štandove i građane informirati o njihovu pravu na pristup informacijama, a vlasti pozvati na transparentnost u radu. (Hina)