Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pomoćnik srbijanskog ministra vanjskih poslova Zdravko Ponoš rekao je kako je na sastanku izaslanstava dviju država u četvrtak konstatirana djelomična suglasnost oko toga gdje je bila međurepublička granica Srbije i Hrvatske, koja predstavlja temelj za utvrđivanje međudržavne granice kao i različiti stavovi u pojedinim dijelovima.


Ponoš je gostujući na televiziji B92 ocijenio iznimno značajnim obnavljanje rada Međudržavne diplomatske komisije za identifikaciju i utvrđivanje granice između Srbije i Hrvatske poslije sedmogodišnje stanke. Na sjednici je sudjelovao i on kao voditelj srbijanskog izaslanstva dok je hrvatsko vodio državni tajnik za politička pitanja u MVPEI-u Davor Božinović. Ponoš je napomenuo kako je međurepublička granica između Srbije i Hrvatske kao bivših republika SFRJ temelj za utvrđivanje međudržavne granice sukladno protokolu iz 2002. Po njegovim riječima, na sastanku predstavnika dviju zemalja konstatirano je da je kopnena granica, koja se proteže od tromeđe Srbija-Bosna i Hercegovina-Hrvatska do Bačke Palanke, nesporna te da države imaju isto viđenje gde je bila međurepublička granica, kao i da neće bit problema pri ustanovljavanju gdje je međudržavna granica.

Vezani članci Migranti ulaze u Poljsku Slovenski ministar: ''Ilegalne migracije treba rješavati uporabom svih sredstava, čak i ogradama'' Vukovar - 1 Oni su branili Hrvatsku pjesmom, a braniteljima su željeli podignuti moral: "Oči mi se napune suzama"

Kada je riječ o pojasu koji ide tokom Dunava od Bačke Palanke do tromeđe Srbija-Hrvatska-Mađarska, naveo je kako u tom pogledu postoji različito viđenje šta je bila međurepublička granica, te da je dogovoreno da se do sljedećeg susreta komisije, planiranog za početak lipnja, sastane stručni tim koji bi razmijenio argumente za različite tvrdnje. Ponoš je dodao da su među argumentima katastar te Zakon o ustanovljenju Autonomne pokrajine Vojvodine iz 1945. kojim se utvrđuje da granica između AP Vojvodine i Hrvatske ide sredinom plovnog toka Dunava. Dodao je kako bi se, po prijedlogu Hrvatske, hrvatski teritorij prostirao na nekim djelovima na lijevoj obali Dunava, ali i Srbija bi ulazila na desnu obalu Dunava te bi državna granica išla 'cik-cak'.

'Protokol o načinu na koji ćemo rješavati ovo pitanje podrazumijeva da ga sporazumno rješavamo. Ako se uspijemo dogovoriti oko metode koja je relevantna i prihvatljiva za obje strane, dogovorit ćemo se kako na drugi način da riješimo, odnosno da to netko drugi riješi uzimajući u obzir argumente jedne i druge strane', kazao je Ponoš. Objasnio je kako je mandat komisije prije svega ustanoviti međurepubličku granicu koja, kako je rekao, po automatizmu postaje međudržavna granica. 'Naravno, postoji mogućnost kasnije da se dvije države dogovore da razmijene dijelove teritorija, ako postoji za tim interes, zbog funkcioniranja', naveo je Ponoš. Šesta sjednica Međudržavne diplomatske komisije za identifikaciju-utvrđivanje granične crte i pripremu Ugovora o državnoj granici između RH i Republike Srbije održana je u četvrtak u Zagrebu u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, prvi put nakon sedmogodišnjeg prekida u radu, priopćio je u četvrtak MVPEI. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju