Mike Pompeo (Foto: AFP)
Mike Pompeo (Foto: AFP) Foto: Afp

Novi američki državni tajnik Mike Pompeo pokazao je u nedjelju čvrsto stajalište svoje zemlje o Iranu nakon razgovora sa saudijskim čelnicima i uoči putovanja u Izrael gdje će također razgovarati o prijetnji predsjednika Trumpa da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma.


"Iran destabilizira čitavu regiju" i "za razliku od prošle administracije, mi ne zanemarujemo goleme razmjere iranskog terorizma", rekao je Pompeo novinarima uoči odlaska iz Ryada.

Vezani članci Treća doza cjepiva, ilustracija SAD odobrio treću dozu cjepiva protiv koronavirusa za najugroženije skupine Američka flota (Foto: Arhiva/AFP) Tvrde da im nije cilj rat s Iranom, no snage koje je SAD poslao u Perzijski zaljev nose posve drugačiju i jasnu poruku

Rekao je da će Washington "nastaviti suradnju" s "europskim saveznicima" kako bi se unijele izmjene u iranski nuklearni dogovor potpisan 2015. "No ako se novi dogovor ne postigne, predsjednik (Trump) je rekao da će se iz njega povući", kazao je.

Njegov saudijski kolega Adel al-Jubeir se očitovao za stroži dogovor, napose u vezi s obogaćivanjem uranija i s provjerom te zatražio nove sankcije Teheranu zbog njegova programa balističkih projektila i "upletanja u unutarnja pitanja zemalja u regiji".

Pompeo je u subotu doputovao u Ryad, prvu postaju na njegovu bliskoistočnom putovanju u okviru kojega će boraviti u zemljama saveznicama Sjedinjenih Država. Nakon Saudijske Arabije treba posjetiti Izrael i Jordan.

Čelnik američke diplomacije već je u subotu razgovarao s Jubeirom i večerao s prijestolonasljednikom Mohammedom ben Salmanom. U nedjelju ga je primio kralj Salman. (Hina)