Obavijesti Pretražite Navigacija
Prikupljaju donacije

Pomozimo djeci s teškoćama u razvoju da odu na putovanje života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Volonteri Dječje udruge Hrabrost DUH (skraćeno DUHovci) ostali su bez dijela sponzorskih donacija stoga je tradicionalno putovanje u Lourdes za 35 djece i mladih s poteškoćama u razvoju ove godine pod upitnikom. Da bi djeca otputovala možemo im pomoći donacijama, no za prikupljanje novca ostalo im je još svega par dana...

Nekoliko stotina djece i mladih s teškoćama u razvoju te volonteri okupljeni u Dječju udrugu Hrabrost DUH (skraćeno DUHovci) pokušavaju prikupiti sredstva da bi i ove godine njih 35 za Uskrs moglo otputovati na Međunarodni susret djece i mladih s teškoćama u razvoju u Lourdes. Ondje se već više od 60 godina za Uskrs okupi više od 5000 ljudi iz cijelog svijeta.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan Uoči blagdana Velike Gospe VIDEO Tradicionalno hodočašće iz Solina u Sinj: 30 kilometara hodanja izazovnom dionicom na prvu jutarnju misu Misa u Međugorju Veliko okupljanje U Međugorju deseci tisuća vjernika: Hodočasnici iz cijeloga svijeta mole za mir u svijetu

Udruga, koja se financira samo donacijama, za ovo se putovanje priprema tijekom cijele godine, no sada su iznenada ostali bez dijela sponzorskih donacija koje su im potrebne za prijevoz da bi za Uskrs djeca mogla biti u Lourdesu.

Utrka s vremenom

Stoga sve građane ili tvrtke mole za pomoć jer im je preostalo još svega par dana da prikupe preostali iznos i da djeca i mladi uspiju otići na putovanje života.

'MALA DONACIJA JE VELIKA kada dolazi iz srca. Pomozi jednokratnom donacijom na naš žiro račun - Dječja Udruga Hrabrost DUH\r\nIBAN: HR4323600001101692325\r\nZa uplate iz inozemstva: SWIFT ZABA HR 2X, ZAGREBAČKA BANKA d.d. Zagreb' S obzirom na poteškoće u razvoju, za mnoge od njih ovo nije tek obično putovanje, već jedina prilika da otputuju negdje sa svojim vršnjacima i prijateljima, bez pratnje roditelja, skrbnika ili odgajatelja. Tijekom putovanja koje traje 6 dana za djecu se brinu volonteri i vrlo brzo svi postaju jedna velika obitelj, a smijeh, veselje i dobra atmosfera su cijelo vrijeme prisutni. Dani u Lourdesu su ispunjeni raznim aktivnostima u kojima sudjeluju sva djeca, a DUHovci sudjeluju i na dvjema međunarodnim misama na kojima imaju čast predstavljati Hrvatsku. Na djecu poseban dojam uvijek ostavi međunarodna Misa u Podzemnoj Bazilici na kojoj sudjeluje više od 5000 ljudi, a djeca imaju priliku upoznati svoje vršnjake iz raznih dijelova svijeta.

"Putovanje u Lourdes je predivno"

Koliko djeci jedno ovakvo putovanje obogati život najbolje opisuju riječi onih koji su već imali prilike biti dio tog putovanja. “Nema tih riječi kojima bih opisala svoje putovanje osim – predivno!
Naravno, ni jednom roditelju nije lako pustiti dijete s ljudima koje ni ne poznaješ. Danima sam potajice slušala roditelje kako tiho ispituju jedno drugo: “Pa kako će naša djevojčica bez nas i mi bez nje?” Nikad se nisam odvajala od njih, uvijek smo išli zajedno na putovanja. I tako je došao dan da se upoznam sa svojim, sad mogu reći, prijateljima iz udruge DUH. Već nakon nekog vremena upoznavanja pogledala sam majčino lice i znala sam da je to to. Jupiiiii, ja putujem s ovim divnim ljudima i još k tome avionom.
I tako je i bilo – otputovala sam sa svojim prijateljima – malima i velikima! Roditelji su bili mirni jer su znali da sam s ljudima koji imaju VELIKO SRCE! Nisu brinuli hoće li njihova djevojčica jesti, piti, biti obučena u pidžamu ili slušati priču za laku noć. Znali su da će me čuvati ko pahuljicu na dlanu! I zaista jesu!”, kaže 12-godišnja Marija.

DUHovci se vode vizijom da su djeca s teškoćama u razvoju i mladi s invaliditetom aktivni i ravnopravni članovi zajednice i stoga im nije teško posvetiti svoje vrijeme volontiranju. Volonteri DUHa kažu da s veseljem odlaze u Lourdes i posvećuju svoje vrijeme volontiranju jer se iznova uvjere kako je svako dijete posebno, ali ne zbog svojih potreba, već zato što imaju moć učiniti ih boljim osobama.

"To je bilo jedno predivno iskustvo koje ću pamtiti cijeli život. Nadam se da će sva djeca imati priliku otputovati u Lourdes. To putovanje svakog čovjeka promijeni u duši jer se zamisliš u vezi svog života. Cijenim to što su mi dali priliku da otputujem s njima i da upoznam ljude iz drugih zemalja. Nadam se da ću i ja jednoga dana biti volonter i pomagati djeci i mladima!", kaže 14-godišnja Josipa koja je imala priliku otići u Lourdes.

Oduševljeni roditelji

Roditelji djece koja su putovala u Lourdes također imaju samo lijepe riječi o DUHovcima i putovanju: “ Iskustvo boravka u Lourdesu u mome je djetetu pojačalo osjećaj sigurnosti i prihvaćenosti te želju da bi nekad i samo rado bilo u ulozi volontera i pomagalo drugima”,kaže Filipova mama.

“Našim dragim donatorima bih se zahvalila i poručila da i dalje pomažu jer se bez njih ne bi moglo održati ovakvo prekrasno putovanje. Svaka vaša kuna je dragocjena jer unosi toliko radosti i zadovoljstva na lica naše djece“, kaže Matejeva mama.

Nadamo se da će DUHovci uspjeti prikupiti preostala sredstva za to veliko putovanje, a evo kako im i vi možete pomoći:

MALA DONACIJA JE VELIKA kada dolazi iz srca. Pomozi jednokratnom donacijom na naš žiro račun.
Dječja Udruga Hrabrost DUH
IBAN: HR4323600001101692325
Za uplate iz inozemstva: SWIFT ZABA HR 2X, ZAGREBAČKA BANKA d.d. Zagreb

POSTANI DOBAR DUH i pomozi nam pronaći osobu ili pojedinca koji bi sponzorirali put u Lourdes za jedno dijete. Ukupni trošak puta po osobi je 4500kn, što je mala cijena za ono što djeca dožive i pamte cijeli život.

POSTANI DUH ANĐEO i doniranjem 30, 50 ili 100kn mjesečno putem trajnog naloga pomaži nam svaki mjesec. DUH jako treba anđele koji bi uvijek bili uz njega! Za više inforamcija javi nam se mailom na info@duh.hr ili privatnom porukom na našoj Facebook stranici. 

Kako bi putovanje prošlo u bez ikakvih poteškoća, DUHovci cijelu godinu aktivno rade na organizaciji, no ovog puta nisu uspjeli prikupiti dovljno sredstva pa im zato i treba financijska pomoć. U Lourdes se inače putuje iz Zagreba i Varaždina - DUHovci su posebno ponosni što se prošle godine formirao i varaždinski ogranak koji okuplja djecu s teškoćama u razvoju s tog područja. Putuje se u 4 grupe, a svaka grupa ima voditelja grupe, medicinsku sestru i duhovnika. Budući da udruga pokriva troškove putovanja za djecu, tijekom godine organiziraju akcije prikupljanja sredstava za put, ali i organiziraju razne zabavno-edukativne aktivnosti za djecu u Zagrebu i Varaždinu kako bi i tijekom cijele godine djeci jačali osjećaj samostalnosti i ravnopravnosti.

Ukoliko možete, pomognite DUHovcima - svaka pa i najmanja donacija im je važna jer do srijede 19. travnja moraju prikupiti preostai iznos za put avionom do francuskog Lourdesa.

'Dječja udruga Hrabrost - DUH je humanitarna organizacija, osnovana 2003. godine. Naša glavna aktivost je odalazak u Lourdes na hodočašće s djecom s teškoćama u razvoju. Svake godine osiguravamo nezaboravno putovanje za svoje korisnike s područja cijele Hrvatske. Sa sestrinskim organizacijama iz cijeloga svijeta, u Lourdesu se u tjednu nakon Uskrsa okuplja nekoliko tisuća djece i mladih s teškoćama u razvoju gdje svi postajemo djelom velike zajednice. Na taj smo način, u svojih 12 godina postojanja, poveli više od 200 djece i mladih, kojima bi jedno takvo putovanje inače bilo potpuno nedostupno.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene