Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija u čitavoj Hrvatskoj

Pomoć poplavljenima: Roba i novac stižu sa svih strana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primorsko-goranska županija za pomoć poplavljenim područjima Hrvatske, BiH i Srbije izdvojit će 200.000 kuna iz proračunske pričuve, a Rijeka će za poplavljena područja u Hrvatskoj izdvojiti 100.000 kuna.

Grad Split i Gradsko društvo Crvenog križa Split pozivaju građane da humanitarne potrepštine namijenjene stanovništvu poplavljenih područja u Slavoniji donose u prostorije svoga gradskog kotara i mjesnog odbora. Radno vrijeme gradskih kotareva i mjesnih odbora je produženo te se pomoć može dostavljati od 8 do 18 sati. Volonteri Crvenog križa odatle će pomoć transportirati u svoja skladišta gdje će ih prekontrolirati i sortirati, a prvi konvoj splitskog Crvenog križa s potrepštinama će krenuti put Slavonije u srijedu.

Pročitajte i ovo Članovi Radničke Fronte dočekali Andreja Plenkovića transparentom Neugodan doček Radnička fronta dočekala Plenkovića zvižducima, župan Koren reagirao: "Razjurit ću ih!" Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi

Zaključkom gradonačelnika Ive Baldasara Grad Split će za pomoć stanovnicima poplavljenog područja Slavonije uplatiti 200.000,00 kuna iz proračunske rezerve.

Građani koji žele, ovisno o svojim mogućnostima, uplatiti financijsku pomoć uplatu mogu izvršiti na Gradsko društvo Crvenog kriza Split, IBAN : HR7623300031100003749 Splitska Banka, s naznakom "za poplavljena područja u Slavoniji"

U ponedjeljak, 19.svibnja 2014.g.sastat će se uži tim gradskog Stožera zaštite i spašavanja radi koordinacije svih daljnjih aktivnosti u cilju pomoći poplavljenim područjima. Tom prilikom, a u koordinaciji sa službama na terenu, utvrdit će se i potreba slanja pripadnika Civilne zaštite Grada Splita u Slavoniju.

HT, Vipnet i Tele2 Hrvatska: besplatna komunikacija za stradalnike na poplavljenim područjima

Sva tri telekoma u Hrvatskoj, ujedno i mobilni operatori, Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska, odlučili su pomoći stradalnicima u poplavama te im omogućiti besplatne razgovore, SMS poruke, internet, pa i mobilne uređaje, a odriču se i svih prihoda od poziva na humanitarni broj telefona 060 9011.

Iz HT-a su izvijestili da će svim stradalnicima u prihvatnim centrima na područjima stradalim od poplave od danas osigurati besplatni internet i wi-fi zone, kao i dovoljne količine SIM kartica i bonova kako bi mogli nesmetano komunicirati.

Stradalnicima će, kako navode, osigurati i tehničku opremu kako bi mogli komunicirati s najbližima, a dodatno će pomoći i u kupnji prehrambenih i higijenskih potrepština za sve stradalnike.

Tvrtka Vipnet najavila je da će svim Vip i Tomato korisnicima pogođenim poplavama omogućiti besplatne pozive i SMS poruke prema svim mrežama, kao i besplatan podatkovni promet unutar Hrvatske, pri čemu za aktivaciju besplatne komunikacije treba nazvati Vip Službu za korisnike na besplatni broj 091 77 00 ili Tomato Službu za korisnike na 092 99 33.

Poručuju da će besplatnu komunikaciju odobriti korisnicima koji su na bilo koji način koristili Vip mobilnu mrežu na područjima pogođenim poplavama u protekla dva dana, dok će usluga Mobilni Facebook biti besplatna za sve njihove korisnike na području cijele Hrvatske kako bi se olakšao proces organiziranja i slanja humanitarne pomoći.

Apeliraju i na korisnike iz područja koja nisu pogođena poplavama da se suzdrže poziva Vip Službi za korisnike kako bi korisnici s pogođenih područja što prije mogli aktivirati besplatnu komunikaciju.

Iz Tele2 Hrvatska izvijestili su da su u suradnji s Crvenim križom dogovorili distribuciju mobilnih uređaja i SIM kartica s 1000 minuta, 1000 SMSova i 1 GB, za stradalnike u prihvatnim centrima na područjima stradalima od poplave, kao i da pomaže u kupnji osnovnih životnih potrepština za stradale u poplavi.

Rijeka šalje 100.000 kuna pomoći

Županijska uprava izvijestila je danas da će Primorsko-goranska županija za pomoć poplavljenim područjima Hrvatske, BiH i Srbije izdvojiti 200.000 kuna te da će se privatnim donacijama u prikupljanje pomoći uključiti svi dužnosnici i djelatnici županije.

Po priopćenju, i Rijeka će izdvojiti 100.000 kuna iz proračunske zalihe, koje će uplatiti na račun Hrvatskoga Crvenog križa za pomoć stanovnicima Hrvatske koji žive na područjima pogođenim poplavama. Zaposlenici Gradske uprave pokrenuli su putem sindikata prikupljanje novčane pomoći, a novac za pomoć ugroženom stanovništvu izdvojit će i gradska komunalna i trgovačka poduzeća.

EKSKLUZIVAN VIDEO IZ ZRAKA - Opasnost još nije prošla: Evakuirat će se i prisilno!

I u drugim gradovima na Kvarneru, primjerice u Opatiji, organizirano je prikupljanje nužne pomoći za ljude s poplavljenih područja. Podravka je poslala više od 7 tona svojih proizvoda poplavljenim područjima istočne Hrvatske.

Koprivnički div brzo reagirao, pozvali i poslovne partnere da učine isto

Podravka je, u najkraćem vremenskom roku, osigurala pomoć u hrani i vodi, velikom broju građana koji su, nažalost, ovih dana pogođeni poplavama nezapamćenih razmjera.

Zaposlenici su pripremili više od sedam tona različitih prehrambenih proizvoda te osigurali njihov hitan prijevoz u područja istočne Hrvatske. Uz osnovne namirnice, vodu, tjesteninu, grahorice, rižu, Podravka je osigurala i proizvode dječje hrane, juhe, džemove te mesne proizvode.

Ovim putem, Podravka poziva i sve svoje poslovne partnere da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu unesrećenima s poplavljenih područja jer im je u ovome trenutku pomoć najpotrebnija.

Pomoć stigla i iz Ministarstva gospodarstva

Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva gospodarstva je tijekom nedjelje, a odmah nakon zaprimanja zahtjeva Državnog ureda za zaštitu i spašavanje reagiralo dostavom hrane i opreme za smještaj za evakuirano i poplavom pogođeno stanovništvo Hrvatske, priopćeno je iz spomenutog Ministarstva.

U prvoj pošiljci osigurano je i dostavljeno 1.000 sklopivih ležajeva sa pripadajućom opremom - deka, vreća za spavanje, jastučnica i 11,5 tona konzervirane hrane – mesnih i ribljih konzervi te pašteta. Također, dostavljeno je i 1.000 kilograma junećeg i 1.500 kilograma svježeg svinjskog mesa Crvenom križu u Vinkovcima i Županji, za cijelo poplavljeno područje.

U drugoj pošiljci osigurana je prehrana za oko 800 ljudi za područje Brodsko-posavske Županije, a u kasnim večernjim satima Ravnateljstvo za robne zalihe osiguralo je i treću pošiljku s dodatnih 500 ležaja s pripadajućom opremom kao i hranu za djecu. (Hina/B.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene