Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska i golemim ulaganjima i naporima nastoji potaknuti povratak prognanih Hrvata u Bosnu i Hercegovinu i ta pomoć će se nastaviti bez obzira na sve dublju gospodarsku krizu, izjavio je hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić.


'Kriza neće utjecati na tu pomoć. Kriza bi nas čak mogla uputiti na provedbu zajedničkih velikih gospodarskih projekata, uključivo i velike javne radove koji mogu koristiti svima, bez obzira na narodnost', kazao je Staničić u intervjuu koji su u ponedjeljak objavile banjolučke 'Nezavisne novine'.

Sadašnja rješenja za Hrvate loša

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu, ilustracija Dodik: "Govore u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo", Izetbegović: "Radije bih umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH" Mislav Bago Komentar Mislava Bage: "Nakon izricanja bilo koje pravomoćne presude domoljubi uglavnom svoj put u slobodu nalaze u BiH, gdje otkrivaju drugu domovinu"

Komentirajući opće stanje među Hrvatima u BiH, hrvatski je veleposlanik ocijenio kako ono ne može zadovoljiti ni u kojem području. 'Sadašnja ustavna i zakonska rješenja za Hrvate su vrlo loša i pridonose njihovu svakodnevnu potiskivanju, toliko da se već dovodi u pitanje njihov konstitutivan položaj', izjavio je Staničić. Objasnio je kako bi za Hrvate u BiH bilo prihvatljivo svako ustavno rješenje koje će im jamčiti konstitutivnost i jednakopravan položaj u svim razinama vlasti.

Srbima prava kao i hrvatskim građanima

Kazao je i to kako očekuje da će novi visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i dalje nastojati ne bi li se od BiH stvorila funkcionalna država te ujedno poboljšao vrlo težak položaj hrvatskog naroda u njoj. Staničić je odbacio i optužbe da Hrvatska ne čini dostatno za povratak izbjeglih Srba. Kazao je kako Srbi imaju ni veća ni manja prava u svim područjima kao i svi drugi hrvatski građani.