Stradalima u poplavama u Gunji država još nije isplatila odštetu za izgubljenu stoku. U pomoć je stoga priskočila - turska vlada.


Stočarstvo se još nije oporavilo od katastrofalne poplave županjske Posavine iz 2014. godine. Staje su ostale prazne jer država nije isplatila odštetu za izgubljenu stoku, a stanovništvo nije moglo kupiti novu. Međutim, u posljednjih mjesec dana broj grla krupne stoke drastično se povećava. Pomoć je stigla iz Turske, donacijom 100 steonih junica, a turska vlada tu ne namjerava stati.

Vezani članci Potres u Turskoj FOTO/VIDEO Trenutak snažnog potresa u Turskoj: Pogledajte reakciju TV voditeljice u prijenosu uživo Potres u Turskoj Tlo u Turskoj ne miruje: Nakon snažnog prvog potresa uslijedilo još 100 naknadnih. Ljudi skakali kroz prozore, više od 40 ozlijeđenih

U poplavljene staje počeo se vraćati život. Posljednjih mjesec dana dnevno se telila po jedna krava. Roki je jedan od 30 potomaka doniranih steonih junica.

'Junice su vrhunske, nema govora, mirne, uredne, zdrave, dobro jedu', kazao je Fadil Omerić, stočar iz Gunje.

Stotinu junica stradaloj Posavini donirala je turska vlada. Do kraja ožujka bit će još 70 teladi, a onda i mlijeka.

'Otprilike nekih dvije trećine muznih krava s ovom donacijom je nadoknađeno u poplavi što je izgubljeno i s ovim telićima se i popravljamo', kazao je Adin ef. Hrustić, Islamska zajednica u Hrvatskoj.

Svaka je junica stajala 2800 eura. Matična država u obnovu stočnog fonda uključila se simbolično.

'Jesu oni davali mjeru 5.2. da se mi kreditiramo pa ja pitam ovim putem ministra i bivšeg i sadašnjeg ko će meni dati kredit kad sam sad ostao bez posla', pita se Fadil Omerić.

U Gunju je stiglo i 50 turskih plastenika, svaki vrijedan 4000 eura. Uz svaki plastenik donirana je i oprema za navodnjavanje, pa čak i sjeme. Donacija će biti još, a Islamska zajednica u Gunji od Turske će tražiti pomoć i za otkupnu stanicu voća i povrća, te preradu mlijeka.

Cilj je, kažu, zadržati stanovništvo koje, obnovljenim kućama usprkos, u nedostatku posla napušta Posavinu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju