Deveti sajam stipendija i visokog obrazovanja privukao je velik broj studenata željnih znanja i profesionalnog usavršavanja. Nudilo se čak 8.400 stipendija - od nekoliko stotina kuna na mjesec pa sve do onih koje pokrivaju baš sve troškove života i studiranja.


Studenti pokazuju sve veći interes za školovanjem u inozemstvu. Mogućnosti je mnogo, samo ih valja iskoristiti, a daleki Japan privlačniji je no ikad. 'Oni stvarno puno ulažu u znanstvenike i u znanost pa me onda to zanima', kazala je Laura Bračulj koja je zainteresirana za studiranje u toj zemlji.

Vezani članci Bolnica u Japanu, ilustracija Tuga u Japanu: Više bolnica odbilo primiti trudnicu s koronom, izgubila je bebu u osmom mjesecu trudnoće Los (Foto: Screenshot/YouTube) Nije im baš bilo svejedno kad je los išetao pred njih, takva grdosija rijetko se viđa iz blizine

Uz to, ono što Japan nudi, teško je nadmašiti. 'Od puta do Japana do povratka nazad u Hrvatsku po završetku studija. Upisnine, sam studij, znači, apsolutno sve', kazao je Tomislav Mikuljan iz japanskog Veleposlanstva.

Za studij bez ikakvih troškova u Hrvatskoj pak valja odjenuti uniformu i posao je osiguran. 'Jedan dan nakon što diplomirate, vi ste već djelatna vojna osoba pa primate plaću čak i za taj mjesec', kazao je natporučnik i vojni pilot Bojan Bosnić.

>>
Do besplatnog studiranja u Australiji u samo nekoliko klikova!

Studij u inozemstvu, kažu oni koji su probali, otvara vrata potpuno novog svijeta. 'Tamo asistenti i profesori imaju puno više povjerenja u nas i daju nam priliku da sami radimo', kazala je Ana Hlevnjak koja studira u Francuskoj.

Mobilnost je na velikoj cijeni, pogotovo kod budućih poslodavaca, jer mnogo govori o vama. 'Ako ste bili mobilni, ako ste pokazali da ste bili uspješni u točci A, B i C, znači u mjestu A, B i C, prema tome dobit ćete sigurno jako dobru poziciju', kazao je Igor Štagljar, profesor sa Sveučilišta u Torontu.

Zemlja partner sajma ove je godine Kanada. Može se dobiti stipendija i do 1.000 kanadskih dolara na mjesec. I ne samo to. 'Nakon završenog studija mogu dobiti posao, a kanadska im Vlada daje punu vizu pa i čak i mogućnost državljanstva', kazao je David Oancia s Niagara koledža u Kanadi.

Ulaskom u EU pogodnosti je još više. 'Mogu, u zemljama poput Švedske, studirati besplatno dok se do sada moralo plaćati školarinu', kazao je Thomas farnell s Instituta za razvoj obrazovanja.

Motivacija i aktivnost u društvu poput volontiranja za dobivanje stipendija mnogo znače, dok su ocjene važne, ali ne i presudne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook