Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomama na sajmu stipendija

VIDEO U Švedskoj studiranje besplatno, u Japanu vam sve plaćaju...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deveti sajam stipendija i visokog obrazovanja privukao je velik broj studenata željnih znanja i profesionalnog usavršavanja. Nudilo se čak 8.400 stipendija - od nekoliko stotina kuna na mjesec pa sve do onih koje pokrivaju baš sve troškove života i studiranja.

Studenti pokazuju sve veći interes za školovanjem u inozemstvu. Mogućnosti je mnogo, samo ih valja iskoristiti, a daleki Japan privlačniji je no ikad. 'Oni stvarno puno ulažu u znanstvenike i u znanost pa me onda to zanima', kazala je Laura Bračulj koja je zainteresirana za studiranje u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Uz to, ono što Japan nudi, teško je nadmašiti. 'Od puta do Japana do povratka nazad u Hrvatsku po završetku studija. Upisnine, sam studij, znači, apsolutno sve', kazao je Tomislav Mikuljan iz japanskog Veleposlanstva.

Za studij bez ikakvih troškova u Hrvatskoj pak valja odjenuti uniformu i posao je osiguran. 'Jedan dan nakon što diplomirate, vi ste već djelatna vojna osoba pa primate plaću čak i za taj mjesec', kazao je natporučnik i vojni pilot Bojan Bosnić.

>>
Do besplatnog studiranja u Australiji u samo nekoliko klikova!

Studij u inozemstvu, kažu oni koji su probali, otvara vrata potpuno novog svijeta. 'Tamo asistenti i profesori imaju puno više povjerenja u nas i daju nam priliku da sami radimo', kazala je Ana Hlevnjak koja studira u Francuskoj.

Mobilnost je na velikoj cijeni, pogotovo kod budućih poslodavaca, jer mnogo govori o vama. 'Ako ste bili mobilni, ako ste pokazali da ste bili uspješni u točci A, B i C, znači u mjestu A, B i C, prema tome dobit ćete sigurno jako dobru poziciju', kazao je Igor Štagljar, profesor sa Sveučilišta u Torontu.

Zemlja partner sajma ove je godine Kanada. Može se dobiti stipendija i do 1.000 kanadskih dolara na mjesec. I ne samo to. 'Nakon završenog studija mogu dobiti posao, a kanadska im Vlada daje punu vizu pa i čak i mogućnost državljanstva', kazao je David Oancia s Niagara koledža u Kanadi.

Ulaskom u EU pogodnosti je još više. 'Mogu, u zemljama poput Švedske, studirati besplatno dok se do sada moralo plaćati školarinu', kazao je Thomas farnell s Instituta za razvoj obrazovanja.

Motivacija i aktivnost u društvu poput volontiranja za dobivanje stipendija mnogo znače, dok su ocjene važne, ali ne i presudne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene