Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekocid na Hvaru

Polje s UNESCO-ove liste svjetske baštine postalo groblje automobila: "Uklonili smo tisuće olupina, pa ćemo i ove"

Hrđave olupine i gomila smeća na Starogradskom polju (Foto: Romeo Ibrišević) - 4
Hrđave olupine i gomila smeća na Starogradskom polju (Foto: Romeo Ibrišević) - 4 Romeo Ibriševi?
Aktualno Galerija Hrđave olupine i gomila smeća na Starogradskom polju (Foto: Romeo Ibrišević) - 1 Hrđave olupine i gomila smeća na Starogradskom polju (Foto: Romeo Ibrišević) - 1 Foto: Romeo Ibriševi? Hrđave olupine i gomila smeća na Starogradskom polju (Foto: Romeo Ibrišević) - 2 Hrđave olupine i gomila smeća na Starogradskom polju (Foto: Romeo Ibrišević) - 2 Foto: Romeo Ibriševi? Hrđave olupine i gomila smeća na Starogradskom polju (Foto: Romeo Ibrišević) - 3 Hrđave olupine i gomila smeća na Starogradskom polju (Foto: Romeo Ibrišević) - 3 Foto: Romeo Ibriševi? Hrđave olupine i gomila smeća na Starogradskom polju (Foto: Romeo Ibrišević) - 7 Hrđave olupine i gomila smeća na Starogradskom polju (Foto: Romeo Ibrišević) - 7 Foto: Romeo Ibriševi? +9 Hrđave olupine i gomila smeća na Starogradskom polju (Foto: Romeo Ibrišević) - 6 Galerija 1/14 >>
Nekoliko stojadina, deseci jugića, renault "četvorke", kombiji, odbačeni radni stroj, pa čak i napuštene kamp-kućice, sve to i gomilu drugog smeća zatekli su članovi udruge Zelene stope ovih dana na Starogradskom polju kod Staroga Grada na otoku Hvaru.

Prizore hrđavih olupina na lokalitetu koji je, zajedno s povijesnom jezgrom Staroga Grada, od 2008. godine na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, na poziv novog ravnatelja ustanove Starogradsko polje Vinka Tarbuškovića obišli su članovi udruge Zelene stope Grga Šojer i Romeo Ibrišević. Zgroženi onime što su vidjeli, odlučili su krenuti u akciju.

Pročitajte i ovo Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama" Požar u reciklažnom centru u Hrušćici Požar je lokaliziran Crni dim uplašio stanovnike Rugvice: Gorio otpad u reciklažnom centru, vatrogasci na terenu

Inače, Starogradsko polje i njezin kulturni krajolik primjer su vrlo starog tradicijskog krajolika na kojemu iste kulture rastu već 2400 godina te je jedna od najbolje očuvanih grčkih parcelacija na Mediteranu. Nažalost, to je polje s godinama postalo odlagalište, i to u brdu iznad samog mjesta.

Iz udruge Zelene stope žele očistiti lokalitet od olupina u sklopu akcije Očistimo Hrvatsku od olupina - powered by Renault. Transport olupina za Split osigurat će Jadrolinija, koja u tu svrhu daje besplatni trajekt.

Romeo Ibrišević iz udruge kaže kako su tijekom dosadašnjih akcija iz prirode uklonili više od 16 tisuća olupina vozila, a tijekom uklanjanja olupina planiraju postaviti i izložbu svojih akcija na glavnom gradskom trgu u Starom Gradu.

"Ako smo uspjeli ukloniti i na reciklažu odvesti tolike tisuće vozila, maknut ćemo i tih nekoliko desetaka sa Starogradskog polja", rekao je Ibrišević.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene